Frågor och svar om misshandel

22 Jan 2005, 15:36 143
Kille, 0 år
Question


hej.. min tjej blir slagen hemma. Hon vill aldrig prata om det fast ja har försökt flera gånger. Och nu säger hon att vill ta självmord. Vad ska jag göra jag sa till henne att flytta hem till mig. Men det ville hon inte eftersom att då skulle hon bli ännu mer slagen snälla hjälp mig med detta det är så jobbigt! mvh orolig..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att bli slagen av sina föräldrar är en svår upplevelse och det sätter ofta djupa spår i självkänslan, samt skapar en stor rädsla. Det här gör att den som blir utsatt själv kan ha svårt för att sätta stopp för det hela, varför det är viktigt att omgivningen reagerar. Du har ju försökt att hjälpa henne genom att erbjuda henne en fristad hos dig, men hennes rädsla för vilka konsekvenser det skulle få är sannolikt för stor. Det som krävs här är att du kontaktar någon vuxen som är van att arbeta med den här typen av familjeproblem, och dom hittar du inom socialtjänsten. Inom socialtjänsten jobbar man bland annat med att hjälpa familjer där våld förekommer. I första hand är socialtjänstens uppgift att skydda barnen från att bli slagna eller på andra sätt kränkta, och denna uppgift är lagstadgad, varför dom måste agera i ett sådant här fall. Hur man hanterar det kan dock skifta. Ibland kan man komma fram till olika stödinsatser i familjen som kan hjälpa föräldrarna att agera på ett ansvarsfullt och omsorgsfullt sätt mot sina barn, för sanningen är att det är få föräldrar som vill slå sina barn, utan det handlar oftast om vuxna som av olika anledningar tappat kontrollen över sig själva, eller som är så pass trasiga på insidan att dom inte hantera sin föräldraroll utan att ta till våld. Men om det inte går att stötta upp i familjen, så finns andra alternativ och då kan det handla om att se till att barnen får ett annat boende, och det boendet kan se olika ut beroende på barnens ålder och övriga omständigheter. För som jag sade, i första hand är det socialtjänstens uppgift att skydda barnen i familjen.

Det här är sannolikt något som din flickvän är rädd för ska hända, för hon tror sannolikt att allt blir värre om någon utomstående får veta och hennes föräldrar förstår att hon berättat om vad hon blir utsatt för. Det är många gånger det som hindrar barn från att söka hjälp. Men en sådan här situation är så pass allvarlig då självmordstankar inte är ovanliga, precis som du nu beskriver, så man kan behöva agera mot personens vilja för att det ska bli bättre på sikt.
Så, mitt råd till dig är du tex erbjuder dig att gå med henne till en kurator på tex Ungdomsmottagningen som dels kan stötta henne och dels ta kontakt med socialtjänsten, eller att du erbjuder henne att gå med henne till socialtjänsten där hon kan få stöd och hjälp med att få stopp på det här. Skulle hon vägra så är det mitt råd att du säger till henne att du kommer ta kontakt mot hennes vilja för att det här är något som är så allvarligt att det inte får fortsätta, men att du helst ser att hon själv medverkar. På det viset ger du henne chansen att medverka och samtidigt så går du inte bakom hennes rygg med att du söker hjälp. För hjälp behöver hon och även om hon blir besviken på dig och vill förbjuda dig, så får du tänka på att du hjälper henne i längden. Skulle det vara för svårt för dig att göra på det här sättet råder jag dig ändå att ta kontakt med någon annan vuxen som tex skolkuratorn på hennes skola (om hon fortfarande går i skolan), eller så går du till Ungdomsmottagningen själv och ber dom stötta dig i det här. Men förhoppningsvis så får du henne med dig eller att hon accepterar att du tar kontakt med socialtjänsten, för hon behöver sannolikt någon som sätter stopp för det här och som visar henne att hon inte förtjänar att behandlas så här. För många gånger känner offrena sig som om det är deras fel och som om dom förtjänar det, varför livet kan bli outhärdligt att leva.

Socialtjänsten kommer du i kontakt med om du ringer kommunens växel som du hittar på dom gröna sidorna och ber dom koppla dig. När du kommer fram berättar du om ditt ärende och ber om att få prata med någon som arbetar med barn och familjer.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar