Frågor och svar om kompisrelationer

29 Jan 2005, 09:50 267
Tjej, 0 år
Question


HEJSAN
Det är en kille som alltid petar på mig eller håller på med mig och jag tycker inte om det.så jag undrar vad jag ska göra.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du kan prova att försöka prata med den här killen på tu man hand om du får ett tillfälle till det. Säg då till honom att du inte gillar det han håller på med och att du vill att han slutar. Ska det funka så bör du alltså prata med honom på tu man hand för om du säger det inför andra kan det få motsatt effekt.

Skulle du nu av någon anledning inte kunna prata med honom eller han struntar i vad du säger så är mitt råd att du går vidare med det. Om det här sker i skolan så ta upp det med din lärare eller gå till skolkuratorn för att få hjälp med att få stopp på det. Du kan också prata med dina föräldrar och be dom hjälpa dig om det är möjligt. Sker det utanför skolan så är ju föräldrarna möjligtvis det bästa alternativet om du det inte sker i något annat sammanhang där det finns några andra ledare.

Nu säger du ju inget om ifall det är ett petande som är kränkande och elakt eller om det mer ett petande som handlar om att han gillar dig men är för blyg för att ta kontakt på annat sätt. Det spelar ju kanske ingen roll för om du gillar hans beteende eller inte, men det spelar ju roll för hur man säger till honom när man pratar med honom. Om hans beteende inte är elakt utan mer ett sätt att försöka få kontakt med dig så kan det ju vara bra om man inte är lika skarp som man kan vara om det han gör handlar om att vara dum mot dig. Men det är något du måste avgöra själv, för det kan inte jag bedömma.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar