Frågor och svar om sex

31 Jan 2005, 17:07 342
Kille, 0 år
Question


hur gamal måste man va för att ha sex

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns en åldersgräns på 15 år som handlar om att man betraktas som underårig om man är under 15. Lagen säger att en person som är 15 eller äldre får inte ha sex med en underårig, alltså en person under 15. Det är den äldres ansvar att inte ha sex med en underårig och det är alltså den äldre som i sådant fall gör sig skyldig till brott och inte den yngre.
Åldersgränsen finns där för att hindra äldre personer från att ha sex med personer under 15 då dessa fortfarande räknas som barn i lagens ögon. Däremot så säger lagen ingenting ifall två 14-åringar har sex med varandra. I det fallet är båda underåriga och det finns inget som är förbjudet med det.
Så, det finns alltså ingen lag som säger hur gammal man måste vara för att ha sex så länge man har sex med någon som är relativt jämnårig och som ligger på ungefär samma mognadsnivå för en själv.
Sedan kan det ju finnas andra skäl till att man inte kanske ska ha sex för tidigt, men brottsligt är det alltså inte så länge som det inte handlar om någon äldre som har sex med en underårig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar