Frågor och svar om sex

11 Feb 2005, 11:36 475
Kille, 0 år
Question


Hej jag är nog för gammal för att räknas som ungdom men skulle vilja få svar på en fråga som bekymmrar mig mycket.

Jag är 27 år och har inte haft sex ännu på grund av att jag är väldigt blyg men nu så har jag blivit mer öppen och vågar mer. Och funderar på att flytta till en större stad där det finns mer tjejer för det har också varit ett problem eftersom jag bor i en småstad där dom flesta är upptagna redan.

Men nu till min fråga kan min sexuella prestation bli sämre eftersom jag är så sen. Jag har hört att om man förlorar oskulden sent så kan det påverka prestationen. Stämmer det eller fungerar
jag lika bra som dom som förlorade oskulden i tonåren. Bör tilläggas att jag inte har onanerat så mycket heller men jag låg och fantiserade mycket förr och kund ha stånd rätt så länge men det är väl inte det samma som att runka. Vore mycket tacksam för ett svar eftersom detta oroar mig.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns inget enligt min erfarenhet som säger att man skulle ha en lägre sexuell prestationsförmåga för att man gör en sen sexdebut. Det försprång de som har gjort en tidigare sexdebut kan ha på dig, är att dom har tränat sexuellt en längre tid. Sex är nämligen inte alltid något som man bara kan, utan tvärtom så kräver det oftast tid och träning för att man ska lära känna både sin egen kropp och sin partners. Så i det avseendet kan du vara lite mer otränad än dina jämnåriga som gjort sin debut tidigare, men det har alltså inget att göra med din prestationsförmåga. Att runka kan vara ett sätt att träna upp sin kunskap om sin kropp, men det finns inget som säger att du får ett bättre sexliv för det. Det finns personer som aldrig runkar och som njuter oerhört av samlag med en partner så det går alltså inte att säga vad som är bäst utan det får man känna sig fram till själv. Men oroa dig alltså inte för att du skulle ha sämre prestationsförmåga för det finns inget som talar för det. Tvärtom så kan ju sex kännas spännande när det är helt nytt vilket gör att man kan känna starkare upphetsning än någon som haft sex mycket. För det finns inget enkelt samband heller mellan mycket sex och bra sex, utan många kan faktiskt tycka sex är tråkigt fast dom "tränat" mycket mer än du.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar