Frågor och svar om första gången

11 Feb 2005, 11:45 250
Annat, 0 år
Question


Hej, jag har för mig att jag har hört att man efter första samlaget ska uppsöka ungdomsmottagning eller något sånt. Men eftersom jag tyvärr är lite virrig och glömsk så vet jag inte var jag har fått det ifrån, eller om jag kommer ihåg rätt. Snälla upplys mig _

Har även för mig att jag i samma veva hörde något om någon på 20+ som fortfarande var oskuld, som tänkte att "nej, jag har ju inte haft sex så jag behöver inte gå på någon kontroll", men att man visst behöver det.

Äh, iallafall. Vad BÖR man egentligen göra efter att man har blivit av med oskulden, och om man nu inte blir det, NÄR bör man göra det?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag antar att du är tjej som frågar det här varför jag utgår från att det är en gynekologisk undersökning du pratar om.
Man behöver inte gå på någon kontroll om man inte upplever besvär av något slag. Att bli av med oskulden är ju inget man blir sjuk av eller något som skadar en varför man inte behöver bli undersökt om man som sagt inte har problem av något slag.
Den första gyn-undersökningen gör man oftast i samband med att man vill ha något annat preventivmedel än kondom. Så, om man behöver hjälp och rådgivning när det gäller preventivmedel kan man gärna gå till Ungdomsmottagningen och då kan det bli aktuellt med en undersökning hos barnmorskan. Men som sagt annars finns ingen regel för när man ska gå och undersöka sig, utan det gör man om man känner att man har problem som sveda, klåda, onormalt mycket flytningar osv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar