Frågor och svar om självförtroende

12 Feb 2005, 10:34 265
Tjej, 0 år
Question


Jag är en tjej som snart fyller 22 år. Jag har haft ett förhållande nyligt, som varade i 3 år. Det dröjde jättelänge innan vi hade sex, för jag var så osäker på mig själv. När vi väl hade sex, och jag kunde lita på honom, så har det varit toppenbra! Nu när jag inte har honom i mitt liv mer, så blir det ju automatiskt att man träffar andra killar. När jag träffat andra killar, har jag märkt att de är attraherade, och vill få mig till att vilja ha sex. Inte att de tvingar mig, absolut inte, men de antyder och visar sitt intresse med att säga hur fin man är osv. Problemet är att jag är så osäker, jag vågar inte ha sex med dessa killar, vem det än är. jag är rädd att inte vara nog bra, vara för oerfaren, och att de ska ogilla min kropp. Jag är även osäker på hur jag ska reagera när jag ser/känner på dem utan kläder. Jag vill inte känna såhär. jag vill kunna vara som alla andra och våga upptäcka. Jag vill inte behöva tveka, och så istället bara gå hem, för att jag är osäker. vad ska jag göra? snälla svara mig snart... jag vet inte vad jag ska ta mig till snart, vad är det för fel på mig?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Idag är det lätt att få uppfattningen att normal innebär att man kan gå hem med vem som helst och ha sex utan några större bekymmer och att det på något sätt skulle innebära att man är sexuellt frigjord. Min erfarenhet är att det förvisso finns en hel del som upplever en sådan livsstil som positiv och som njuter av sex med olika partners, men det stora flertalet känner liksom du osäkerhet inför att gå med en kille som man inte känner hem och ha sex. Det är alltså inget konstigt det du beskriver varför mitt råd är att du slutar se dig själv som onormal. Du har ju uppenbarligen goda erfarenheter av sex med ditt ex där du kände dig trygg med honom, varför du uppenbarligen inte har några problem med ditt sexliv om bara dom rätta förutsättningarna finns. Så, kanske ditt problem mer handlar om att du tror att du måste vilja ha sex med mer eller mindre okända män för att vara normal, än att du faktiskt är osäker sexuellt. Vi är alla olika när det gäller sex och för en hel del handlar sex om en ökad närhet till den person man älskar emedan andra mer ser det som en isolerad njutning där valet av partner inte är lika viktigt. Inget av förhållningssätten är felaktiga, utan vi människor är helt enkelt olika i det här avseendet, och det kan även skifta under ens levnadstid. Så, mitt råd till dig är att du slutar se på dig själv som onormal eller som att det skulle vara något fel på dig. Du söker uppenbarligen något annat än tillfälliga sexuella kontakter och det är helt okay, och den dagen du ändrar dig kommer du sannolikt våga göra det som du tror du borde våga nu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar