Frågor och svar om kompis

12 Feb 2005, 10:53 534
Tjej, 0 år
Question


Jag är en 13:ig tjej som verkligen inte kan lita på någon! Jag hade kompisar, men dom snackade skit om mig! Så nu har jag bara en kvar, men henne mist ja igår! Det är så att när vi är med varandra, och sedan med en till, så fryser hon ut mig! JA sa till om det, så nu e hon jättesur på mig! Vad ska jag göra? alla mina kompisar sviker mig! Jag vill ta jälvmord varje gång! Jag har gått hos kurator, men hon flyttade! Snälla hjälp!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du verkar ha haft otur när det gäller kompisar och tyvärr så är du inte den enda som har det på det här viset. Det är många gånger svårt att få till det här med kompisar och speciellt svårt brukar det vara i tonåren eftersom dom flesta då känner sig vilsna och det är så oerhört viktigt att känna sig populär och med, varför vissa beter sig taskigt, ja, rent ut sagt elakt mot andra för att själva känna sig lite mer populär. Så, det är inte ovanligt att kompisar pratar skit för att bli populära hos andra, för när man pratar skit ihop så känner många det som att man knyter ett band, man får liksom en hemlighet ihop. Och i det läget bryr man sig sällan om hur den man pratar om mår. Precis som du beskriver det så är det inte heller ovanligt att när man umgås tre stycken så är det två som gaddar ihop sig och lämnar den andre mer eller mindre utanför. Detta gör att dom två som gaddar ihop sig känner sig trygga och populära, varför dom inte tänker på hur det kan kännas för den tredje förrän dom själv får uppleva det.
Det viktiga för dig att komma ihåg är att det här sannolikt inte är riktat mot dig som person. Det säger alltså inte ett dugg om hur du är som person. När man hamnar utanför på det här sättet så är det nämligen lätt och tänka att det är något fel på en, varför livet kan kännas helt svart. Men som jag sade, så handlar det här om att dina kompisar känner sig osäkra inombords och försöker se till att dom själva inte hamnar utanför, varför det alltså egentligen inte har ett dugg med dig att göra.
Men det är du som råkar ut för det just nu, och det är självklart svårt att bära även om man lär sig förstå att det inte betyder att det är fel på en. Så, man behöver någon att prata med i dom här lägena, någon som kan stötta en och hjälpa en att hålla modet uppe, samt göra det man kan för att förändra läget. För tro mig när jag säger att du skulle bli förvånad över hur sällan det är dom som är mest populära och verkar ha övertaget i tonåren som har det som vuxna. Det där ändras oftast med tiden så tro inte att det alltid kommer se ut så här.
Men det är som jag sade viktigt att man får hjälp så man orkar med när man har det jobbigt, det behöver alla någon gång i livet. Om din kurator nu flyttat så kanske det kommer någon ny till din skola, varför du kan höra med din lärare om vart du kan få tag på en skolkurator. Du kan också gå till närmaste Ungdomsmottagning. Där finns i regel alltid en kurator som man kan prata med och dit är det helt gratis att gå. Fråga skolsköterskan om hur du kommer i kontakt med ungdomsmottagningen om du inte vet själv, och ring dit och få en tid, eller gå dit när dom har öppen mottagning och man kan komma utan att ha beställt tid. För det här ska du inte behöva gå runt och bära på själv utan att få hjälp. För det är tungt när kompisarna sviker, det tycker alla.
Sedan tycker jag det var starkt av dig att du ändå sa till din kompis, för det är viktigt att man säger ifrån när någon behandlar en illa. Det är ju tyvärr inte alltid personen lyssnar, så ibland kan man prova att söka upp personen i efterhand när det hela lugnat sig lite och göra ett nytt försök att reda ut det som hänt. Men i vilket fall som helst så är det i dom flesta fall bättre att reagera än att bara tiga.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar