Frågor och svar om misshandel

13 Feb 2005, 13:39 259
Tjej, 0 år
Question


Min kompis har blivit utsatt för misshandel tre gånger på raken. Vad ska man göra för att hon ska slippa bli misshandlad. Jag har färsök med många sätt och stoppat det men det går inte.

Jag måste ha hjälp och tips

Ha det bra

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är lite svårt att ge dig ett mer precist svar på utan att veta vem det är som misshandlar henne och vad du försökt göra hittintills.
Men i princip kan man säga att oavsett vem förövaren är så är en väg att polisanmäla det hela. I vissa lägen kan det dock vara lättare att gå andra vägar, som tex att ta kontakt med kommunens socialtjänst. Dom hjälper då till med en polisanmälen samtidigt som dom kan erbjuda stöd till din kompis på ett sätt som inte polisen kan. Men å andra sidan så tar oftast polisen kontakt med socialtjänsten i misshandelsärenden, speciellt om det gäller föräldrar som misshandlar sina barn, eller om en kvinna tex blir misshandlad av sin partner, eftersom det då är socialtjänsten som har resurser för att stödja den som blivit misshandlad.
Så, mitt råd är att du antingen går till polisen och gör en anmälan och samtidigt ber dom att koppla in stöd i form av tex socialtjänsten, eller så ringer du till socialtjänsten och pratar med en socialsekreterare som kan ta över ansvaret för det hela och vidta dom åtgärder som han/hon anser nödvändiga. Socialtjänsten kan du bli kopplad till om du ringer kommunens växel som du hittar på gröna sidorna i telefonkatalogen.

Det kan självklart kännas svårt att gå bakom sin kompis rygg och göra en anmälan till socialtjänsten eller polisen. Men ibland kan det vara nödvändigt. Om du känner att det funkar så är det alltid bäst att först försöka motivera kompisen att själv göra en anmälan eller ta kontakt med socialen och då kan du erbjuda dig att följa med. Men om det skulle vara så att hon inte vågar eller vill, så kan du själv få ta kontakten och då kan det vara bra att du berättar för henne att du kommer agera för att få stopp på misshandeln av henne. Det kan kännas mer schysst att säga det istället för att gå bakom ryggen, men som sagt, det betyder inte att du ska ändra dig även om hon säger att hon inte vill, för ibland måste man som sagt ta det steget för att hjälpa någon som inte själv vågar eller orkar ta sig ur en farlig situation.

Som jag sade i början så berättar du inte så mycket om situationen vilket gör att jag har svårt för att ge dig mer precisa råd. Så om du fortfarande känner dig osäker på hur du ska göra, kan du gå till närmaste Ungdomsmottagning och få råd av tex kuratorn där, eller ringa till socialtjänsten anonymt och rådfråga dom.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar