Frågor och svar om kompis

18 Feb 2005, 09:34 196
Annat, 0 år
Question


Jag är 16 år (tjej) och har aldrig haft sex.. brukar inte träffa så många killar heller, men jag vill så gärna prova att ha sex. jag vet att det är sånt man inte borde "pusha på" så mycket, men det känns som om alla andra har haft det men inte jag. jag vet många som har gjort det.. och det jag stör mig mest på är en "kompis" (iaf klasskompis) som har en kille o hon pratar jämt på att dom hade sex då och där.. Jättejobbigt. Och så frågar dom om mitt sexliv. Jag vill ju kunna ha något att prata om, men det kan jag inte.. Fast dom har väl inget med mitt sexliv att göra?
Jag känner sån ångest.. Vad ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du har rätt i det mesta du tänker, nämligen att man ska inte pusha på sin sexdebut, och att andra inte har att göra med ens sexliv. Det är något man kanske delar med sina närmaste vänner i förtroende.

Tyvärr är du inte ensam om att känna som du gör, utan det är ganska vanligt att tjejer och killar i din ålder börjar känna sig stressade för att det verkar som om ALLA har haft sex utan en själv. Så är det självklart inte, men dom som haft sex anser många gånger att dom får en status av något slag genom att berätta och då håller dom som inte haft sex tyst för att inte verka underlägsna. Så, sannolikt finns det fler än du i klassen som tiger och känner stress när där den här tjejen pratar om sin kille och deras sexliv, och som precis som du tänker att det nog bara är dom själva som inte haft sex för alla andra verkar ju ha haft det.

Det är några saker du kan tänka på när du hamnar i dom här sammanhangen. Det första är att du själv kan fråga dig om du är intresserad av att höra om den här tjejens sexliv. Är du inte det kan du bara gå därifrån eller så kan du vänligt men bestämt säga något i stil med "Det är jätteroligt för dig att du och din kille har ett bra förhållande, men jag trivs inte med att höra en massa detaljer om ert privatliv, varför jag skulle uppskatta om du slutade prata med mig om det."
Det finns ju inget som säger att man måste lyssna till allt folk säger, och upplever man att dom går över gränsen så är man i sin fulla rätt att säga till eller gå därifrån.
Det andra du kan tänka på är att det här med sex och hitta en partner som man vill ha sex med är något väldigt individuellt. Alla vill ju ha en lyckad sexdebut, men det går inte att styra livet så man hittar en partner man tycker om och vill ha sex med exakt när andra gör det. Vissa kommer att träffa någon tidigare, och andra senare, så är det bara, och det är inget som är konstigt eller onaturligt. Tänk på hur det är i vuxenlivet. Det är inte alla som hittar en partner dom vill vara tillsammans med bara för kompisen gör det, och vissa väljer också att leva som singlar för dom trivs bättre med det. Så, alla har inte kärlek och sex i sitt liv samtidigt för så ser inte livet ut. Så även om det här blir extra laddat när man är 16 och mycket handlar om att ha sex första gången, så kan du försöka se det ur ett lite större perspektiv. För livet funkar inte annorlunda när man är 16 än när man är vuxen i det avseendet utan det här med kärlek och sex kommer när det kommer, och det är bara man själv som förlorar om man stressar på det och försöker få det gjort för att inte känna sig annorlunda. Tänk tex om du skulle våga säga när dom frågar att "nej, jag har inte haft sex än för jag har inte träffat någon än som jag tyckt om tillräckligt mycket". Vissa kanske skulle tycka att du var hopplöst efter, men andra skulle säkert känna stor lättnad och kanske själva våga berätta att det är likadant för dom.
Nu säger inte jag att du måste göra det här, men man kan leka med tanken på vad som skulle hända om alla vågade vara lite mer öppna och inte var så måna om att verka mer vuxna än vad dom är hela tiden.
Ja, det var lite råd kring den här situationen du befinner dig i. Fundera själv över vad du tycker känns rätt att göra och försök sedan hantera situationen på ett sätt som passar dig och som inte medför att du själv tar steg som du inte känner dig redo för än.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar