Frågor och svar om lärare

18 Feb 2005, 09:45 564
Annat, 0 år
Question


TJA
JAg kan inte lita på mina lärare så jag undrar är det konstigt.Jag kan inte ens lita på kuraton eller skolsyster.
Är det konstig?Jag har alldrig kunat lite på dnågon läläre.Vi har en assistern som brukar vara med en elev i vr klass och han kan jag prata med mycke.Jag pratar mer med han.Det känns att jag kan lite på honom men inte på dom andra.Är det konstgt?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det här med relationer till andra människor är lite knepigt ibland. Och särskilt om man någon gång upplevt sig sviken i livet av tex vuxna människor, vilket inte är ovanligt att man kan uppleva som barn. Då kan det vara svårt att lita på andra vuxna, för man tror att även dom kommer svika en förr eller senare.
Så, det behöver alltså inte vara konstigt att känna att man inte kan lita på vissa vuxna. Det kan däremot bli jobbigt för en själv om man aldrig vågar släppa in någon och hela tiden går och är vaksam. Då kan man med tiden känna sig väldigt ensam och utanför, och man tvingas bära mycket av sina tankar och känslor för sig själv, vilket kan bli jobbigt i längden. Så, därför kan det vara bra om man försöker arbeta med det här att våga lita på andra lite då och då. Det kan innebära att man tar mod till sig och försöker prata med någon av dom man inte litar på. Man kanske till och med berättar för personen att man känner att man har svårt att lita på henne/honom och ber henne/honom hjälpa en med det.

Du verkar ha fått förtroende för den assistent som finns i er klass och det är ju jättebra, för det betyder att du ändå har någon att prata med, vilket är viktigt för alla. Kanske kan du prata med honom om det här med att du inte vågar lita på andra och be honom hjälpa dig och stötta dig i att våga prata med tex någon lärare. Ni kan ju tillsammans göra upp en plan för hur du kan träna dig på att lita på andra, och även göra en katastrofplan, dvs göra upp en plan för hur du ska göra om någon vuxen som du väljer att prata med ändå skulle svika. För det finns ju alltid en risk med att börja lita på någon. Personen kan svika, det kan man aldrig gardera sig mot, varför både vänskap och kärlek är riskabla på det sättet. Samtidigt så finns det så mycket att vinna att det kan vara värt risken många gånger, och man kan lära sig hur man ska hantera att människor sviker en så det inte känns som en katastrof, och då blir man mindre rädd för då vet man att man klarar det också.
Så, fundera på det här och se hur du skulle vilja göra, för enligt min erfarenhet så önskar man oftast att man kunde lita på andra, för det kan vara jobbigt att gå runt med en känsla av att inte lita på dom man har runt omkring en. Och dom allra flesta gånger så går det bra om man bara vågar försöka.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar