Frågor och svar om bråk

19 Feb 2005, 11:08 280
Kille, 0 år
Question


Jag är 19 år och ja orkar inte med mina föreldrar hemma... Jag undrar hur jag ska göra! Måste ja gå ut Gymnasiet och skaffa mej ett jobb eller kan ja sticka redan nu? Går i 3an nu men ja orkar inte längre här hemma!....
Hur ska ja göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är svårt att klara sig själv främst ekonomiskt innan man gått ut gymnasiet och fått ett jobb. Så, för ens egen framtids skull är det viktigt att man försöker ta sin gymnasiexamen för annars kan det vara svårt att få ett jobb överhuvudtaget och då blir man ju beroende av föräldrarna under längre tid ändå.
Så det här är ett dilemma för samtidigt behöver man lugn och ro och en bra hemmiljö för att orka med att gå i gymnasiet. I vissa fall hjälper socialtjänsten till varför mitt råd är att du kontaktar dom i första hand för att diskutera igenom din situation. Du kan antingen ringa dit och få en tid direkt hos en socialsekreterare (ring kommunens växel och be dom koppla dig) eller så kan du gå till närmaste Ungdomsmottagning och prata med kuratorn där så hjälper han/hon dig att komma i kontakt med socialtjänsten om ni kommer fram till att det är en bra lösning.
Socialtjänsten kan ibland hjälpa till med särskilda ungdomsboende eller stötta en ekonomiskt så man klarar ett eget boende om dom behoven finns och hemmiljön inte är lämplig för en. Men som sagt ta kontakt med dom eller kuratorn på Ungdomsmottagningen så kan dom hjälpa dig att hitta en lösning på din situation.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar