Frågor och svar om kompis

19 Feb 2005, 11:22 176
Annat, 0 år
Question


Jag är så avundsjuk på min bästa kompis. Vi ha varit bästa kompisar i över 3 år och vi brukade vara hos varandra varje dag. Men nu har han blivit kompis med de "tuffa" killarna på skolan som dricker och festar, och pratar nästan aldig med mig längre. De har fester och sånt hos honom på helgerna men han har aldrig bjudigt mig eller ens nämnt det för mig. varför är han så kall mot mig?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är tyvärr ganska vanligt att unga personer ser upp till dom så kallade "tuffa" personerna som oftast utmärker sig på en skola och gärna vill bli accepterad i dom kretsarna. Om möjligheten ges så är det många som tar chansen att hänga på och sannolikt ger det en känsla av att vara mer vuxen och inne, varför många kan bete sig svekfullt mot dom "gamla" kompisarna i sådana här situationer, allt för att visa nya gänget att man platsar.

Det här är självklart väldigt jobbigt och tråkigt att bli utsatt för, och även om man inser att det inte handlar om att man själv gjort något fel så hjälper det sällan. Det är oftast också tråkigt att se kompisen som man oftast bryr sig om, gå åt "fel håll" och kanske börja göra saker som inte är bra för honom/henne själv.

Det du kan göra är att försöka få din kompis på tu man hand och prata med honom. Berätta för honom hur du känner och att du undrar över hur han ser på er vänskap och hur han vill att ni ska ha det i fortsättningen. Det är viktigt att du pratar med honom på tu man hand, och inte när hans nya kompisar är med, för då är det stor sannolikhet att han bara kommer anlägga en tuff attityd. Så, sök upp honom hemma eller vid något annat tillfälle och prata med honom. Förhoppningsvis kommer ni fram till någon lösning som ni båda är nöjda med, eller så får du åtminstone ett klart besked om vart ni står.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar