Frågor och svar om kompis

20 Feb 2005, 10:57 185
Kille, 0 år
Question


Hej. Mina kompisar pratar hela tiden om hur man utövar sex. Men jag vet inte hur man gör.jag är fyller 13 och mina kompisar säger hela tiden att jag ska titta på en p-film.men jag vill inte det.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Många är väldigt nyfikna på sex i tonåren och tittar därför på porrfilm och annat för att få reda på mer, samtidigt som det kan kännas upphetsande. Porrfilm är tyvärr en väldigt dålig skola för det här med sex då porrfilm precis som annan film handlar om fantasier och inte säger mycket om hur det egentligen funkar. Så, att titta på porrfilm för att lära sig om sex är oftast inget bra, utan ger tvärtom en ganska skev bild av hur sex mellan två människor går till, och det kan göra att man känner sig pressad att ha mer avancerad sex än man är redo för när man är tonåring för att man tror att det är så det går till.

Mitt råd till dig är att du tar ett snack med dina kompisar och säger till dom att du inte vill varken titta på porrfilm eller prata sex på det sättet om det är så du känner. Du är 13 år och med tanke på att dom flesta inte har sex förrän i 16-17 års åldern så har du definitivt ingen brådska. Så, även om dom vill prata och är väldigt intresserade så behöver ju inte du vara det, varför du helt enkelt får säga till dom att dom respekterar dig för det. Kanske skulle några av dom tycka det var skönt om du sa ifrån för många i den åldern tror att man måste gå med på en massa grejor för att inte kompisarna ska tycka man är efter, men om någon vågar säga ifrån så visar det sig många gånger att det är fler som känner press och som också vågar säga nej, om någon annan börjar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar