Frågor och svar om p-piller

20 Feb 2005, 11:50 741
Kille, 0 år
Question


Jag är en kille som är 14år och har en tjej som ochså ää 14år och ja tycker det ää jobbit att andvända kondom när vi har samlag och det verkar som om hon ochså tycker det.. och Hon vill inte äta p-piller.. men det finns ju dagen efter p-piller.. då till min fråga med dagen efter p-piller räcker det då att man tar det dagen efter man haft samlag eller behöver man ta de varje dag även när man inte har samlag??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Akut p-piller är något man tar efter att man haft oskyddat samlag och inget som man ska ta regelbundet. Det är inte heller något preventivmedel som man ska använda mer än i akuta situationer, varför det inte är något lämpligt val för er som har ett fast förhållande och sex regelbundet.
Mitt råd är att ni går till närmaste Ungdomsmottagning och träffar barnmorskan där för att diskutera igenom dom olika alternativen som finns så ni hittar något som är lämpligt för er. Det är helt gratis att gå dit och få den hjälpen. För akut p-piller är precis som namnet säger något man tar i akutfall och inget man använder som vanligt preventivmedel.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar