Frågor och svar om självförtroende

26 Feb 2005, 09:46 208
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag är en tjej på snart 14 år (om exakt en månad).Jag är ganska populär i skolan o jag har 2 eller 3 vänner som jag brukar umgås med.
Jag är ganska tystlåten och jag vågar inte prata för det mesta. Det är nog mest för att det känns som att alla tittar på mig. Jag är ganska rädd för att göra bort mig.
Jag är ganska "Söt" men det känns som inte jag har en personlighet.På sistone undviker mina vänner mig och de pratar om att gå ut tillsammans men ingen frågar mig.
De undviker mig inte med flit det vet jag men det känns som om inte jag finns.
Hur kan jag få ett bättre självförtroende samt en personlighet som vågar vara sig själv..
Snällaa svara jag har skickat in förr men du har aldrig svarat skulle vara evigt tacksam om du gjorde det eftersom jag mår så dåligt nu !

Svar
Bo Westholm
Psykolog

En personlighet har man alltid men det är inte alltid man är nöjd utan vill utveckla sin personlighet. Just nu uppfattas du tydligen som den tysta söta tjejen och detta är uppenbarligen något du inte trivs med. När det gäller det här med personlighet och självförtroende att prata, och mer våga visa sig när man är med andra, så finns det inga genvägar, utan det handlar om att träna. Många tror att självförtroende är något man antingen har eller inte har, men det är helt fel. Ett bra självförtroende grundläggs förvisso oftast ganska tidigt i ens liv och där spelar oftast föräldrarna en stor roll. Och det kanske viktigaste i det sammanhanget är hur dom beteer sig gentemot en själv och gentemot andra. Om dom själva är rädda för att göra bort sig och är mer försiktiga när dom är med andra och tex inte säger vad dom tänker så ofta, så är det lätt att barnen också gör likadant och skaffar sig uppfattningen att det är något farligt med att prata mycket och kanske göra bort sig. Men det kan också vara så att man har väldigt framåt föräldrar som alltid tar för sig och tar mycket plats och det kan faktiskt också resultera att deras barn blir mer tystlåtna för dom får aldrig någon plats utan känner sig alltid underlägsna varför dom inte blir vana vid att prata.
Ja, som du förstår så är det inte helt okomplicerat det här med hur vår personlighet formas och jag har bara försökt ge dig en liten bild över vad som kan spela roll i sammanhanget.

Men även om ens personlighet grundläggs ganska tidigt och man tex råkat bli tystlåten utan att man vet hur det gick till, så är det inte kört på något sätt, vilket många verkar tro. Precis som med vilken idrott som helst så kan man träna sig att bli bättre på i princip allt, och det gäller även det här med att vara social och stärka sitt självförtroende när det gäller att prata och våga visa vem man är. Det går inte att gå och vänta på att det ska hända av sig själv utan man får faktiskt lägga ner lite jobb på det och bestämma sig för att ta lite risker. För när man tränar på något så finns alltid risken att man misslyckas emellanåt. Det spelar ingen roll om det gäller skolarbete, idrott eller självförtroende. När du väl börjar träna så kommer du misslyckas ibland men om du fortsätter och inte ger upp så kommer du sakta men säkert bli bättre även om du alltid kommer ha dina bättre och sämre dagar.
Så, du kan läsa på den här hemsidan under Mobbning och Kompisar om en massa sätt att träna upp sig när det gäller att prata med andra och mer våga visa vad man tänker och känner. Dom flesta tipsen hittar du om du scrollar ner till rubriken Självförtroende när du valt rätt länk. Så, läs tips där och planera sedan din egen träning på samma sätt du skulle gjort om du haft en stark önskan om att bli bättre i skolan eller vad som helst. Vill du, kan du också ta hjälp av tex skolkuratorn.
Ett första träningssteg skulle tex kunna vara att du tex bestämmer dig för att börja prata med dina närmaste kompisar och berätta för dom att du skulle vilja hänga med ut. Det skulle kanske vara roligt för dom att höra vad du vill för det kan vara jobbigt att behöva gissa sig till vad människor tänker och då är det lätt att man tror att personen nog inte vill eftersom han/hon ändå inte säger något. Så, fundera på om det skulle kunna vara ett första steg och lägg sedan på fler steg som ökar svårighetsgraden tills du nått dit du vill.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar