Frågor och svar om olika former av sex

26 Feb 2005, 10:01 200
Annat, 0 år
Question


Jo, jag är 14 år gammal och ska fylla 15 om tre månader. För ca 5 mån sen var det en kille, som är ett år äldre än mig, som började prata med en av mina vänner om att han tyckte att jag var så otroligt söt och speciell m.m. Denna kille är det finaste som finns. Jag har klantat till det mellan oss ett flertal ggr, men han skrattar bara eller så tror han att det är hans fel (han har gråtit flera ggr). Själva problemet är att jag aldrig haft en pojkvän innan honom (vi är alltså tilsammans nu). Detta beror nog inte på att det inte varit någon jag gillat innan, utan att jag har riktigt svårigheter att lita på människor. Jag har blivit sviken många ggr redan så... Nu så har vi varit tillsammans i drygt 4 mån och när han kysser mig så tror jag att jag vill mer? Han har själv sagt till en av mina kompisar att han inte tänker försöka för att han vet att jag hade känt mig tvungen då. Men min kompis sa att jag redan trodde att jag ville. Men ses man som billig ifall man har sex i min ålder? Jag har alltid blivit uppfostrad så. Att det är fel att ha det tidigt menar jag... Jag har aldrig haft pojkvän innan och han är tom den första killen jag har kysst (!), men jag har ändå aldrig känt såhär förr. Tycker du att man borde ha mer erfarenhet innan man gör det? När jag pratar med mina vänner om det skrattar de och kramar mig och säger att det inte är en så stor grej att förlora oskulden. Iofs har vi redan haft oralsex, räknas det som jag är oskuld ändå? Fast det var bara min kille som gick ner på mig. Jag vet inet hur man gör? Hur går det egentligen till när man har sex? Kan det vara så att min kille inte vill? Han har förlorat sin oskuld för länge sen och haft många fler flickvänner. Men han har inte precis försökt? Inte ens nu nu han vet att jag vill? Nu blev det väldigt långt, men jag är ändå rätt desperat efter svar! Puss & kram

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är inget billigt med att ha sex om man vill det och omständigheterna är dom rätta. Att ha sex för tidigt handlar inte så mycket om ålder som det gör om mognad. Att ha sex första gången för att man känner sig pressad, eller för att man ska ha det gjort, eller för att man tror att alla andra haft det, eller för att man är berusad och inte vet vad man gör, osv, osv, är inte alltid så bra för en själv. Och ju yngre man är, desto vanligare är det faktiskt att man har sex av "fel anledning". Men att ha sex för att man själv vill och för att man känner att det är ett naturligt steg att ta tillsammans med den man har starka känslor för, har inget med billighet att göra.

Så, enligt min erfarenhet så gör man bäst i att inte ha för bråttom och väga in en massa skäl som inte utgår från ens egna känslor (som tex att alla andra gjort det), men det finns heller ingen anledning att vänta om man känner att allting stämmer och man vill ha sex. Så, som jag sade så handlar det mer om ett beslut som mognat fram och där man känner sig redo att både ha samlag och ta ansvar för det genom att tex kunna hantera det här med preventivmedel osv.

Så, ditt beslut om när du har sex och med vem du har det första gången bör utgå från dig själv om det ska bli bra för dig själv. Så, det går alltså inte att säga vid vilken ålder det är bäst att ha sex första gången eller hur mycket erfarenhet man ska ha, utan det måste vara upp till var och en att bestämma, och då förhoppningsvis göra det utifrån sina egna känslor och inte utifrån andras uppfattningar.

När det sedan gäller dina frågor så har man inte förlorat sin oskuld när man haft oralsex utan att bli av med oskulden innebär att ha genomfört ett fullbordat samlag. När det sedan gäller det här med hur man gör så är det något man lär sig efterhand både genom att testa, och genom att man pratar med sin partner och han/hon visar hur han/hon vill bli smekt för det kan variera från person till person. Så, att vara tillsammans och smeka varandra, ha oralsex osv är många gånger ett bra sätt att lära sig varandra och skaffa sig erfarenhet som gör att det blir bättre när man väl har sex. Och att våga prata med varandra om sex och fråga vad den andre tycker om och hur han/hon vill man ska göra kan därför också ses som ett tecken på att man är mogen att ha samlag.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar