Frågor och svar om samliv

5 Mar 2005, 09:56 111
Tjej, 0 år
Question


Jag och min pojkvänn har varit tillsammans ett år nu. Vi har sex 3 gånger i veckan, är detta normalt? För mycket eller för lite?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Hur ofta man har sex finns ingen regel för utan det skiljer väldigt mycket från par till par, men det skiljer även från period till period. Dett finns par som sällan eller aldrig har sex med varandra, och det finns par som har sex flera gånger om dagen.
Enligt en undersökning gjord av RFSU så är snittet att man har 1,5 samlag i veckan om man tittar på dom som har samlag överhuvudtaget och om man räknar med alla ålderskategorier. Sedan vet man att man i yngre åldrar är mer aktiv än när man är äldre varför yngre människor kan antas ha fler samlag än så i genomsnitt. Gå in på www.rfsu.se och välj länken fakta/statiskt och sedan statistik i rullgardingen om du vill läsa mer om människors sexualvanor.

Men enligt min erfarenhet så finns det sällan någon anledning att jämföra sitt eget sexliv med någon statistik. Om man har för mycket eller för lite sex beror på vad man känner för. Upplever man att man vill ha mer sex så är det något man får hantera och diskutera med sin partner. Upplever man att man vill ha mindre sex så är det samma sak. Och som sagt, lusten och sexaktiviteten kan variera under olika perioder i livet så det finns inget som är rätt eller fel i det här.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar