Frågor och svar om mobbning

5 Mar 2005, 10:22 324
Annat, 0 år
Question


Jag är far till en grabb på 13 år som går i 7:an. Jag har fått veta att han blivit mobbad både med mycket grova tilltal samt fysiskt våld. Detta har pågått en längre tid, min fråga är: om
skolpersonalen ej fixar det här vart vänder jag mig då, polisen? båda är 13 år. Tacksam för svar

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är en svår situation som förälder att hantera det här med mobbning för det handlar precis som du säger om hur pass mycket skolpersonalen gör och förmår göra. Ett är säkert, mobbningen måste upphöra, men sedan finns det olika vägar att gå.
Att polisanmäla är en väg att gå och det som då kommer att hända är att socialtjänsten kopplas in då din killes mobbare är underårig. Det kan vara en bra väg att gå för många gånger finns det en stökig situation bakom någon som mobbar, varför man kan behöva ta tag i både symptomen och orsakerna till det hela, och det har socialtjänsten större möjligheter att göra. En polisanmälan kan också vara ett sätt att få både skolpersonal och samhället i övrigt att inse allvaret i den här typen av kränkningar.

Men det bästa vore om du och personalen på skolan kunde vidta åtgärde tillsammans. Skolan kan göra en hel del för att förhindra den här typen av kränkningar och dom bör ha ett nära samarbete med både polisen och socialtjänsten varför dom/ni kan koppla denna typ av resurser om det inte går att hantera inom skolans ramar. Och det är oftast bäst för alla parter om man kan vidta denna typ av åtgärder i samförstånd, varför jag skulle råda dig att ta kontakt med skolan och diskutera olika handlingsalternativ. Men som sagt, om det av någon anledning inte leder någon vart så kan du själv ta kontakt med polisen, och det kan du ju också tala om för skolpersonalen i sådant fall.
Så, prata med skolan i första hand och begär att få vara med och ha insyn i vilka åtgärder dom tänker vidta, för det är självklart deras ansvar i första hand att lösa det här då dom ska kunna garantera alla elever en säker och trygg skolgång. Men når det inte fram så har du dessa andra alternativ att ta till.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar