Frågor och svar om kompis

6 Mar 2005, 10:08 380
Annat, 0 år
Question


Vi är två tjejer som misstänker att vår kompis/lillebror är gay. Han har gett små "hintar" om att han kanske är gay men aldrig sagt något rätt ut. Vad bör man göra? Vi har hittat en gayporrfilm bland hans skivor och sådana brukar man väll inte se på om man inte är gay? Han är 20 år och ända sedan han var 15 har man anat. Vi vill inte att han ska gå omkring och må dåligt men det känns svårt att ta upp ämnet. Ska man göra det eller ska man vänta tills att han tar upp det?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att vilja och våga berätta att man är homosexuell är en process för dom flesta homosexuella och handlar inte bara om rädslan för andra människors reaktioner, utan kan också handla om att inför sig själv kunna se och acceptera den man är.
Om din lillebror/kompis är gay och befinner sig i den här processen så är det viktigaste att han vet att ni finns där och älskar honom oavsett. Så, det bästa är om han själv får ta steget om det är som ni tror, men ni kan stötta honom genom att låta honom förstå att ni finns där för honom och att inget som han säger kan få er att stöta bort honom eller tycka illa om honom. Det kan man göra genom att helt enkelt säga vid tillfälle hur mycket han betyder för en och att han ska veta att man alltid kommer älska honom oavsett vad som händer i framtiden. Det är något som alla människor mår bra av att höra, men speciellt om man går och funderar över sin identitet och känner osäkerhet inför omvärlden eller sig själv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar