Frågor och svar om kärleksrelationer

12 Mar 2005, 10:07 723
Tjej, 0 år
Question


Vad är skillnaden mellan att vara kär i någon och att älska någon? Hur vet jag om jag verkligen älskar någon?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det går faktiskt inte att ge något exakt svar på den frågan. Vissa menar att man bara vet när man älskar någon, emedan andra känner sig osäkra hela livet ifall dom någonsin älskar någon. Generellt kan man säga att kär är en mer direkt och pirrande känsla. Att vara kär anser många att man oftast är i början av en relation när allt är nytt och spännande. Man kanske känner fjärilar i magen när man ser den man är kär i, man längtar och har svårt att hålla tankarna på något annat och livet känns mer eller mindre rosenrött. Kär kan man vara även om man inte känner personen ifråga så bra, tvärtom kan det faktum att man inte känner henne/honom ge större utrymme för en själv att fantisera ihop alla möjliga bra egenskaper som personen nog har, vilket kan höja känslan av att vara kär.

Generellt kan man säga att man inte kan älska någon om man inte känner personen ifråga, vilket gör att man sällan säger att man älskar någon i början av en relation eller med någon man inte fått personlig kontakt med. Om man blir kär, träffar personen ifråga och börjar ha en relation så kan man med tiden känna att känslan av att vara kär lägger sig lite för att ersättas mer av en känsla av kärlek. Den känslan blir grunden i förhållandet och håller alltså även om det där pirret inte finns där varje dag. Så att älska någon skulle man kunna säga är att man känner en djup kärlek för en person som man känner väl även om personen inte behöver vara felfri. Självklart kan känslan av att vara kär dyka upp i en lång relation också med jämna mellanrum om man lyckas hålla relationen levande och den känns utvecklande för båda, och samtidigt växer kärleken till varandra.

Som jag sade i början så finns det inget exakt svar på det här utan människor har olika uppfattningar och erfarenheter så fråga fler om du är intresserad av att diskutera det här. Men kom ihåg att det är du själv som avgör om du är kär eller känner en djupare kärlek för en person och hur det känns vet bara du själv då det aldrig går att jämföra med någon annans känsla eller uppfattning.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar