Frågor och svar om självförtroende

31 Oct 2000, 00:00 319
Annat, 0 år
Question


Jag har så dåligt självförtroende, hur gör man för att få bättre självförtroende?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns en väldig massa olika perspektiv på den här frågan och det både skrivs och diskuteras ofta om det här med självförtroende i medierna (radio, teve, tidningar osv). Och mycket av det som både skrivs och sägs är vettiga idéer. Men då ska man komma ihåg att det är en ganska lång väg mellan en vettig idé och ett förbättrat självförtroende. Att ge goda råd när det gäller att skaffa sig ett bättre självförtroende är en god tanke, men ibland blir det fel ändå. Dessa goda råd som kommer fram via de olika medierna är psykologiskt endast anpassade för den lilla skara människor som ligger på gränsen till att ha ett bra självförtroende, det vill säga att råden kan hjälpa såna människor som verkligen bara behöver en liten puff i rätt riktning, och där ett gott råd just kan vara den lilla puffen. Det blir liksom en liten aha-upplevelse; ja just det.., så kanske man skulle göra.., och så börjar personen ifråga att testa. Men i dom flesta fall av dåligt självförtroende räcker inte alls dom här goda råden långt, för dom flesta har inte ens tillräckligt bra självförtroende för att kunna testa dom goda råden. Risken blir istället att dom goda råden bara späder på och förstärker det dåliga självförtroendet, för det är lätt att se sig själv som en fullkomligt hopplös person som inte ens klarar av att följa dom här goda råden. Och vad finns det för chans då?! Nästan ingen alls. Så ju mer det snackas och skrivs om hur man får ett bättre självförtroende eller hur viktigt det är att man skaffar sig ett bra självförtroende, desto mer nedtryckt i skorna är det lätt att man blir. Jag tror du förstår vad jag menar.

Som vanligt ger jag dig ett bland många förslag där du alltså måste börja från ett annat håll nämligen: Att ta reda på i vilka situationer ditt självförtroende finns oavsett hur litet det är, och att försöka lista ut vilken väg du kan gå, eller vilket sätt som är lämpligt för dig att börja arbeta på för att i slutänden förbättra ditt självförtroende. Dom här två perspektiven är precis lika viktiga i ditt arbete (och vi snackar verkligen om ett arbete) på vägen mot ett förbättrat självförtroende. Och dom här två perspektiven är psykologiskt olika för varje människa på den här planeten! Visst finns det likheter, men i grund och botten är det i olikheterna just din speciella väg mot ett bättre självförtroende finns. För här gäller det att du lär känna dig själv och dom speciella sidor inom dig som ditt framtida självförtroende kommer att byggas på. Pratar vi om ett psykologiskt gott självförtroende handlar det inte om att du som ganska många tyvärr gör, ska skaffa dig det genom att trycka ned din omgivning och därigenom hävda dig själv. Istället handlar det om att du skall bygga en känsla av säkerhet inom dig själv oavsett hur omgivningen beter sig, tycker eller tänker.

Då börjar vi med det första perspektivet, det vill säga att försöka ta reda på i vilka situationer du har ett självförtroende, hur litet det än är. Genom några punkter ska jag försöka hjälpa dig att få igång ”tänket” och kom ihåg att gärna skriva ned vad du kommer fram till för det kommer att bli för mycket för att du ska kunna hålla det i huvudet.
1. Finns det någon situation som du tycker att du inte är direkt urusel på (alla människor jag träffat har kommit på en hel del här bara dom förstått att det kan gälla precis vad som helst, t ex att inte låta disken stå för länge eller att man är bra på att passa tider, eller att man alltid håller vad man lovar, eller att man nästan aldrig ljuger, eller att man aldrig stör sina grannar, eller att man sällan slösar pengar, eller att man är hyfsad på att skriva brev, eller att man är hyfsad på att möblera, eller inreda, eller vad som helst, precis vad som helst).
2. Det är viktigt att du gör det här arbetet så noggrant som du bara kan, även om du känner att det kanske bara handlar om små ”skitsaker” när du håller på. Låt det ta tid. Stressa inte. För det är inom dom här områdena som du ska bygga grunden för ditt framtida förbättrade självförtroende. Har du gått runt med ett dåligt självförtroende alltför länge finns det risk för att du också utvecklat en syn på dig själv och allt du står för, som är så negativ att det här arbetet som jag föreslår endast fyller dig med avsmak för hur hopplös du är. Då är det verkligen på tiden att du försöker göra någonting. Men som jag sade tidigare, stressa inte utan låt det ta tid. Du har kanske gått runt med dåligt självförtroende större delen av ditt liv, så det kan bara vara positivt att du inte hoppar rätt in i det här arbetet och får jättestora förhoppningar från första stund. Att vara skeptisk och tvivlande kan faktiskt vara en bra start eftersom du då inte ställer så stora krav på dig själv. Lite som att tänka; okay jag testar väl även om jag inte tror så mycket på det...
3. Genom att du bara testar mitt förslag och pysslar med dom här grejerna har du påbörjat en form av psykologisk bearbetning av ditt dåliga självförtroende, det vill säga du sitter och pysslar med dina situationer med pytteportionen självförtroende istället för att du givit upp och bara tycker du är värdelös självförtroendemässigt.
4. Försök alltså att finna femtio situationer där du inte tycker att du är urusel. Har du någon kompis du litar på, använd henne/honom för att komma på fler saker. Eller någon i familjen.

Det andra perspektivet handlar om att du ska försöka hitta en väg att gå, för att lite i taget förbättra ditt självförtroende.
1. Använd det som du skrivit ned för att se om du kan klumpa ihop vissa av dina situationer till ett större område. Om du till exempel tycker att du är bra på att lyssna på kompisars problem, och att många verkar vilja prata med dig om svåra saker, skulle man kunna säga att du är bra på att handskas med förtroenden från andra människor. Eller om du skrivit ner att du sällan glömmer vart du lagt t ex nycklar och att du är bra på att städa ditt rum eller lägenhet, så skulle man kunna säga att du har ett gott ordningssinne. Försök nu att klumpa ihop alla dina situationer som du skrivit ner på liknande sätt.
2. Utgå sedan från dina respektive områden och försök finna sätt att utveckla dig själv inom dom områden där du redan har ett litet självförtroende. Detta kan du göra genom att läsa böcker och tidningar inom området, kika på Internet, kolla film och teve, kanske gå någon kurs och träffa andra som är intresserade av samma sak, snacka med någon om dina områden, eller bara fundera vidare.
3. Här kommer vi till en lite avgörande punkt nämligen: Att kunna ta fasta på dina områden och jobba med dom lite i taget för att med tiden få dom att bli till ett intresse. Vissa områden kommer att kännas viktigare än andra. Men alltså skulle något eller några av dina från början ”hyfsade” områden, genom ditt arbete, kunna bli något så intressant att det faktiskt blev ett intresse. Då har du utvecklat någonting inom dig som du från början knappt ens tänkte på, för att det mesta inom dig var självförtroendemässigt knappt värt att tänka på. Och definitivt inte som ett intresse!
4. Att sedan vidareutveckla det här intresset blir en mycket möjlig väg mot ett förbättrat självförtroende. Och när du sedan ska göra en bedömning av hur det går för dig ska du komma ihåg att ett genuint (riktigt) självförtroende alltid utgår ifrån dig själv. Det gäller att du först och främst inför dig själv kan stå för att du går framåt även om det inte syns utåt till att börja med. Så länge du i ett sånt här arbete går lite framåt kommer ditt självförtroende litet steg för litet steg att byggas på. Det absolut viktigaste när man kämpar för att få ordning på ett dåligt självförtroende är dina egna tankar. Saker och ting kan nästan gå hur illa som helst, bara du inte börjar tänka negativa tankar om dig själv. För det är dom negativa tankarna som sakta men säkert bryter ned alla möjligheter till gott självförtroende. Sedan spelar det ingen roll hur gott självförtroende du hade från början, om du inte kommer loss från dina negativa tankar om dig själv. Det kan brytas ned hur snabbt som helst. Ett gott självförtroende handlar alltså om att inte börja tänka negativa tankar om dig själv även om det går illa, utan istället tänka att du lär dig något av misstagen så du kan göra det bättre nästa gång. Klarar du alltså av att jobba på det här viset som jag berättat om och utvecklar ett eller flera intressen som utgår ifrån dig själv har du börjat att på ett effektivt sätt motarbeta dom negativa tankarna om dig själv som säkert under lång tid styrt ditt självförtroende åt fel håll. Jag vill inte låta tjatig eller negativ, men ställ in dig på att arbeta hårt om du vill ändra på din situation…

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar