Frågor och svar om mobbning

13 Mar 2005, 10:35 259
Kille, 0 år
Question


jag är en kille som blir mobbad men lärarna bryr sig inte vad ska jag göra för jag är trött på att bli mobbad jag har varitt mobbad från klas1 till klas5

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Mobbning är något som inte får förekomma i skolorna utan alla ska kunna garanteras en trygg och säker skolmiljö. Nu ser det inte ut så för dig och det är allvarligt att dina lärare inte lyckats få stopp på det här.
Nu vet jag inte vilka som vet om det här med att du blir mobbad, om du har berättat det för fler än dina lärare. Därför räknar jag upp ett antal personer som du kan vända dig till så kan du fundera över vad som skulle vara bästa alternativet för dig.
Dina föräldrar bör få veta det här så dom kan kontakta skolan och trycka på för att dom ska reda ut det här. Rektorn bör också få veta det varför du kan gå till henne/honom och berätta hur du har det. Hon/han kan se till att det görs något för att få stopp på det här och att du får den hjälp du behöver. Ett annat alternativ är att du pratar med skolsköterskan så kan hon/han se till att skolan gör något åt det här. Skolkuratorn är en annan person du kan vända dig till för att få hjälp.
Alla dom här personerna kan se till att skolan tar tag i det här ordentligt och får slut på mobbningen så prata med den som du tycker det är lättast att gå till.

Sist vill jag säga till dig att det enligt min erfarenhet alltid är väldigt jobbigt att bli utsatt för mobbning och annan kränkande behandling. Det skadar självkänslan och gör många gånger att man känner sig mindre värd. Ibland kan man börja tro att det verkligen är något fel på en också och att det är därför man mobbas. Men så är det inte, utan mobbning handlar alltid om att mobbarna försöker stärka sitt eget självförtroende genom att trycka ner någon annan. Så, egentligen är det mobbarna som är små på insidan och behöver någon att trycka ner för att känna sig större än vad dom egentligen känner sig. Så, det har inget med dig att göra egentligen men det är inte lätt att se när man befinner sig mitt i en jobbig situation.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar