Frågor och svar om kärleksrelationer

13 Mar 2005, 10:56 388
Annat, 0 år
Question


Jag är en tjej på 16 år som blir lite fundersam när jag läser runt på den här sidan. Andra tjejer verkar ha haft otroligt otur med sina killar alltså. Jag och min pojkvän har varit ihop i ett halvår och vi pratar med varandra om allt. Sexet blir bättre för varje gång, och en "snabbis" tar minst en halvtimme för att han vill att jag ska hinna få det skönt också. Han priroriterar att jag ska få det skönt och frågar mig om hur jag vill att han ska göra, på samma sätt som jag frågar honom om hur han vill att jag ska göra. Jag har inte kommit än, men för min del gör det inget då det ändå är obeskrivligt skönt. Sex måste ändå vara det bästa som finns? Jag var oskuld innan jag träffade honom. Vi älskar varandra mer för varje dag, och vi säger det till varandra hela tiden.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det stämmer som du säger att man kan ha mer eller mindre tur när det gäller kärlek, sex och relationer. Men samtidigt så är ditt brev ett tydligt tecken på att hur viktigt det är att prata med varandra då det är enda chansen att utveckla en relation och ens sexliv. Många missförstånd och jobbiga känslor skulle kunna undvikas om man pratade mer men även här är förutsättningarna olika. Vissa får lära sig tidigt att uttrycka sina känslor och bli tagna på allvar, emedan andra inte får någon möjlighet överhuvudtaget att träna upp den här förmåga. För det är viktigt att inse att det här med att våga prata och berätta hur man känner är en träningssak och precis som när man börjar med en ny idrott eller vad som helst så är det jobbigast i början. En annan sak som är viktig är att inse att man inte är en fullfjädrad flickvän/pojkvän och sexpartner från start, utan det tar tid att lära sig hur man själv reagerar i olika lägen, och hur man ska göra för att få en bra relation med en partner både sexuellt och i övrigt. Så, att inte ha för bråttom och tro att det är fel på en så fort inte allt funkar som man tror att det ska funka är ett råd som dom flesta kan ha nytta av. Ditt brev är ett bra exempel på att man inte behöver ha så bråttom att vara fullfjädrad och att det inte är katastrof om man inte når ända fram. Man lär sig om man bara fortsätter prata och pyssla på. Så, även om man kan mer eller mindre tur så kan man påverka mycket själv också vilket jag hoppas att andra skall inspireras till av ditt brev.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar