Frågor och svar om självförtroende

31 Oct 2000, 00:00 504
Annat, 0 år
Question


Vad är det som gör att vissa har dåligt självförtroende, emedan andra har ett bra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Den här frågan handlar om en mängd olika faktorer som tillsammans avgör frågan om vem som får ett dåligt eller bra självförtroende. Jag kommer nu att beskriva några omständigheter som har betydelse för utvecklingen av ett dåligt eller bra självförtroende, men som jag sade skulle jag egentligen ta upp några tusen olika faktorer för att ge ett hyfsat bra svar.

Alla människor föds med olika förutsättningar när det gäller vårt psyke, precis som vi föds med olika kroppar och utseende. Och så olika som vi människor är utseendemässigt med allt som finns på kroppen (näsa, händer, fingrar, hår, könsorgan, fötter, naglar, ögon, bröst, stjärt, axlar, muskler, hals, lår, vader, kroppshår, längd, födelsemärken, hy, osv), så olika är vi sannolikt också arvsmässigt när det gäller vårt psyke. Då tror jag du förstår att vi också har olika utgångspunkter från början när det gäller att få dåligt eller bra självförtroende.
Men.., och det här är jätteviktigt.., dina psykiska arvsanlag styr absolut inte om du till slut får ett dåligt eller bra självförtroende!!! Dom psykiska arvsanlagen är bara en utgångspunkt, ungefär som starten på ett maratonlopp. Ingen skulle ju säga att dom första hundra metrarna på ett maratonlopp är avgörande för hur det går till slut efter 42. 000 meter…
Det finns nämligen en stor skillnad när det gäller det här med att ärva ett visst utseende och att ärva vissa psykiska förutsättningar. Och den skillnaden är att ditt psyke, och i det här fallet självförtroendet, kan påverkas oerhört mycket mer än du kan påverka din kropps utseende även om du lägger ned miljoner på att operera ditt utseende! Psyket och självförtroendet kan å ena sidan förändras på några sekunder i extremfall och å andra sidan vara omöjligt att påverka under många år ifall man inte får hjälp.

Okay, då kommer vi till uppväxten där vårt självförtroende påverkas av våra föräldrars eget självförtroende, deras sätt att uppfostra oss, deras sätt att prata med oss, våra lekkamrater, personalen på dagis, släktingar, sedan kommer skolan med lärare och klasskamrater, sedan kommer kompisar och gäng, partners, sex, studieresultat, sommarjobb, intressen, mode och trender osv. Och under mina år som jag arbetat med människor har deras självförtroende kunnat förstöras var som helst under uppväxten och även om du gick i terapi resten av ditt liv skulle inte ens världens bästa psykolog kunna tala om var någonstans det gick fel. Det enda hon/han i bästa fall skulle kunna säga är vart någonstans du uppvisade tecken på ditt dåliga självförtroende för första gången. Men vad som exakt avgjorde det är alldeles för komplicerat för att kunna säga mer än på i bästa fall ett ungefär, därför att alla olika delar under ditt liv (erfarenheter) samverkar på ett oerhört komplicerat sätt där en pytteliten sak sannolikt kan bli direkt avgörande för ditt självförtroende. Du har ingen aning om när det här händer och inte heller någon runt omkring dig, hur väl dom än tycker att dom känner dig. Om vi säger att vi har två personer, en som växer upp i ett hem där en av föräldrarna är svårt alkoholiserad och där det är ständiga bråk under hela uppväxten, konstant dålig familjeekonomi och dålig stöttning av dottern/sonen under hela uppväxten, och så har vi en person som växer upp i ett hem där bägge föräldrarna sköter sina arbeten, har god ekonomi, bråkar mycket sällan och stöttar sin dotter/son under hela uppväxten. Och så ställer vi oss frågan om hur det står till med dom här två olika personernas självförtroende i t ex artonårsåldern. Min erfarenhet säger att vi inte alls kan vara säkra på att den som jag beskrev sist ligger inne med det bästa självförtroendet av dom två. Hur kan det komma sig? Jo, som jag redan sagt är det så många små olika saker som kan gå fel under en människas uppväxt även om man haft turen att bli uppfostrad i den sista familjen. Självförtroende är alltså något mycket komplicerat som kan gå fel vart som helst på vägen utan att man begriper riktigt varför.

Men avslutningsvis innebär det här med att självförtroendet kan gå fel vart som helst, också att självförtroendet kan förbättras vart som helst. Även om det oftast är mycket lättare att ansträngningsmässigt knäcka ett självförtroende, än att bygga upp ett. Precis som det kan ta lång tid att t ex bygga upp ett förtroende till en annan människa, men endast några olyckliga ögonblick för att förstöra det totalt om någon bär sig idiotiskt åt. Samtidigt vill jag också säga att ett gott självförtroende som inte bygger på att du trycker ned din omgivning, utan istället bygger på att du har tränat upp din förmåga till positiva tankar om din egen person och i positiv mening accepterat både dom begränsningar och möjligheter som du har, står pall för stora negativa påfrestningar. Och allra sist vill jag tillägga att det är min både professionella och personliga övertygelse att alla människor kan träna upp sitt självförtroende bra mycket mer än dom själva kan föreställa sig (speciellt dom med ett dåligt), men precis som inom sportvärlden så kan inte alla vinna en olympiad eller bli världsbäst. Men vad ska man med världens bästa självförtroende till, när man klarar sig bra med ett hyfsat…?

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar