Frågor och svar om göra slut

19 Mar 2005, 10:29 98
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag är förtvivlad. Min dåvarande pojkvän gjorde slut med mig för en vecka sedan. Det som är konstigt är att två dagar innan var allt underbart, att någon av oss skulle göra slut var otänkbart. Men den veckan hände en hel del jobbiga grejer för honom, han förlorade sin lägenhet och fick flytta hem, bästa kompisen svek honom + annat. Så självklart hade han mycket att tänka på. Men iaf, i går ringde jag honom och verkligen bönföll honom om en ny chans för oss, kom med lösningar osv. Han sa att han fortfarande tyckte om mig jättemycket, men... Han började sedan gråta, och sa att han inte ville ha ett förhållande. Kanske om ett tag, men bara kanske. Han ville vara ifred, och att träffa mig skulle vara jobbigt för honom. Emellanåt lät det som att han skulle gå med på det jag sa. Jag förstår inte, vad är problemet om vi tycker om varandra? Hur kan han göra slut, när det två dagar innan var helt underbart? Han säger att allt känns hopplöst.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det låter som om din kille hamnat i en form av kris beroende på händelser du nämner i ditt brev. Kriser är något som drabbar oss när saker händer som vi inte förmår att hantera känslomässigt och inget ovanligt att råka ut för i livet.
Vi människor är dock väldigt olika när det gäller hur vi beter oss när vi befinner oss i känslomässig kris. Vissa blir väldigt måna om att ha sina nära och kära runt omkring sig och upplever det som ett stöd, emedan andra drar sig undan och inte orkar med några relationer överhuvudtaget då dom har fullt upp med att hantera sina egna känslor. Vissa människor har också svårt med att visa sig svaga och nere och vill inte vara till besvär för andra eller känna sig som dom inte räcker till, varför dom söker ensamheten i krislägen istället för att söka stöd.

Möjligtvis är det i något av dessa tillstånd din kille befinner sig, men jag kan tyvärr inte ge dig någon fullständig förklaring till varför han väljer att lämna dig i det här läget utan det jag säger är mer allmänna förklaringar som kan stämma, men det är inte säkert.

Det kan vara svårt som utomstående att bli drabbad i ett sådant här läge för man själv kan sällan se hela bilden och kan därför ha svårt att förstå vad som utlöst det hela. I det läget kan man välja att försöka fortsätta kontakten i den mån det är möjligt genom att ringa med jämna mellanrum och visa att man finns där och att det finns en väg tillbaka. Men när personen själv markerar att han/hon inte vill så finns det sällan något annat att göra än att respektera det. Så, du kan alltså ringa ibland och höra hur det går för honom och visa att du finns där ifall han vill prata, men det är sannolikt ingen idé att du försöker övertala honom att starta upp er relation igen då han uppenbarligen inte är redo för det än då han verkar ha andra saker han måste reda ut först. Så, troligtvis så puttar du honom längre bort om du insisterar på att prata om att ni ska ta upp relationen igen eftersom han inte verkar klara det just nu. Du får mer koncentrera dig på att vara en nära vän och visa att du finns där och sen får du se när han kommit igenom det här ifall det finns något att bygga vidare på.

Nu säger inte jag att det är så här du måste göra, för självklart har man själv en gräns också för vad man klarar. Du har ju blivit lämnad och har säkert dina egna känslor av sorg och ledsenhet över att han gjort slut, och att i det läget vända på en femöring och vara en stöttande vän utan att pusha relationen kan vara svårt för att inte säga omöjligt för många. Så, du måste själv fundera över vad du är villig att göra och vad du själv klarar av varför det inte finns något givet svar på dina frågor och inte heller någon given utgång när det gäller hur det kommer bli mellan er i framtiden.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar