Frågor och svar om olika former av sex

20 Mar 2005, 10:42 262
Tjej, 0 år
Question


När jag sover och drömmer kan jag bli jätte kåt och t.o.m få orgasm pågrund av det jag drömmer, men när jag är vaken har sällan så mycket sexlust och jag blir aldrig så kåt som när jag sover. Vad beror det på?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Sexualiteten kan vara komplicerad då det är lätt att man skapar en massa föreställningar, press, hämningar osv som gör att det kan vara svårt att få det sexliv man önskar sig. Våra föreställningar om sex, pressen att vilja vara en attraktiv sexpartner fast man kanske mest känner sig trött och stressad, osv är saker som inverkar på oss mest i vaket tillstånd. När vi sover är vi i regel avslappnade och vi är inte med och censurerar oss själva hela tiden utan fantasierna får flöda fritt utan att "vi lägger oss i". Det betyder inte att drömmar är lika med vad vi egentligen vill utan i drömmen blandas fantasi med verklighet på ett sätt som kan göra att vi drömmer ganska skruvade drömmar ibland och att vi gör saker som vi aldrig skulle vilja göra i vaket tillstånd. Men när det gäller sexualiteten så är det du beskriver inte ovanligt och det beror alltså oftast på att vi i sömnen är fria från känslor som stress, press och andra föreställningar om hur sex borde vara och hur man själv borde vara som sexpartner vilket många gånger hämmar oss.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar