Frågor och svar om bråk

20 Mar 2005, 11:10 321
Tjej, 0 år
Question


pappa och jag brukar ofta bråka
han säger att jag är dum i huvudet
och att jag är en piss unge snälla hjälp mig

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Din pappa går klart över gränsen när han säger så här till dig. Tyvärr är det inte ovanligt att en del vuxna inte mår tillräckligt bra på insidan för att dom ska klara att axla rollen som vuxen och förälder. Det gör att du och många andra får höra saker som man som barn inte ska behöva höra, eller får uppleva saker som man inte som barn inte ska behöva uppleva. Kränkningar av det här slaget skapar ofta dåligt självförtroende och får barn att tvivla på att dom duger. För även om man kanske tycker att ens förälder bär sig dumt åt så kan det ändå vara svårt att stå emot känslan av att det ändå är en själv det är fel på.
Men det är viktigt att komma ihåg att det här inte beror på dig. För hur bråkig du än är, och hur besvärlig du än skulle vara (vilket är normalt att vara som barn och ungdom emellanåt) så är det aldrig skäl nog för en förälder att kalla en sådana här saker. Och när det ändå händer så handlar det alltid om föräldrar som av olika skäl inte klarar att vara vuxna utan börjar bete sig som barn gör när dom blir pressade, dvs börjar kalla den andra dumma saker osv. Efter att ha träffat väldigt många föräldrar som betett sig så här mot sina barn, kan jag konstatera att det finns ytterst få föräldrar om några alls, som vill bete sig så här mot sina barn. Utan det handlar som jag sade oftast om föräldrar som inte klarar att hantera olika känslor då dom oftast i sin tur inte fått tillräckligt med stöd och kärlek när dom växte upp. Detta är en förklaring till ett sådant beteende som din pappa visar upp, men det är ingen ursäkt. För som förälder har man ett ansvar att se till att klara av sådana här saker utan att skada sina barns självkänsla, och klarar man det inte på egen hand så kan man söka hjälp. Så det är viktigt att du förstår att det här egentligen helt vilar på din pappa att hantera. Men när han inte gör det så kan det ändå bli så att du blir tvungen att försöka göra något för att lindra den skada som han ställer till med. Det du kan göra är att försöka koncentrera dig på att skaffa hjälp till dig själv i första hand. Det kan du göra genom att gå till en kurator på din skola eller på närmaste Ungdomsmottagning. Genom att prata med en kurator kan du få stöd och hjälp i hur du ska hantera den här jobbiga situationen så den skadar dig så lite som möjligt. Men du kan också prata med kuratorn och få hjälp med att faktiskt förändra situationen om du skulle vilja det. Det kan handla om att din pappa får hjälp för att försöka förändra sitt beteende gentemot dig eller andra typer av insatser som kan förändra det hela. Men i första hand så gäller det alltså att du ska få hjälp så du mår så bra som du kan i det här, och sedan kan ni tillsammans se om det finns något som kan göras för att din hemsituation ska förändras.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar