Frågor och svar om kärleksrelationer

31 Mar 2005, 17:00 88
Tjej, 0 år
Question


Behöver HJÄLP!! Hej! Jag är en tjej på 14 år.. Jag har träffat en kille på 16! Han är skitschysst och skickar gulliga sms till mej.. Men felet är att han skriver även sms till min kompis.. Han har skrivit typ älskling och att han gillar mej och att jag är snygg, sexig, rolig och underbar.. Han säjer till mej att han inte har skrivit något sånt till min kompis (jag och min kompis har kännt varandra i 11 år och är väldigt nära vänner). Men hon han skrivit till honom att hon älskar honom och liknande.. Men jag skriver till honom att älska och kärlek är väldigt starka ord som man inte bara andvänder hursomhelst.. Varken jag eller min kompis har kännt honom länge.. Men han är typ en perfekt pojkvän.. Och min andra kompis (Han kände henne före mej) är jättekär i honom! Han är nära vän med henne och har även varit dökär i henne ända tills förra sommaren.. Dom har aldrig varit ihop (tror jag) och har aldrig kyssts vad jag vet.. Hon är skitkär i honom nu och har köpt förlovningsringar till henne (hon är 14) och honom och han vill inte såra henne.. Han säjer till mej att han inte vill förlova sig med henne.. Jag tycker detta är en sån jävla soppa och att jag och han sitter i mitten (Eftersom jag är bra kompisar till varandra och dom andra två tjejerna) Hur ska det gå till?? Hjälp! PS! Jag träffar honom på riktigt mer än vad dom gör! Fast varför känner jag mig svartsjuk när han säjer att han ska vara med min andra kompis? (som jag har känt längre) Hjälp! // sitter i soppan

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det låter precis som du säger som att du hamnat i en soppa där det är svårt att veta vem som menar vad och hur allas relationer till varandra egentligen ser ut.
Det enda som sannolikt kan råda bot på situationen är om ni försöker reda ut vad som egentligen gäller och i det fallet så kan det vara idé för dig att prata med dom berörda var för sig. Tex skulle du kunna prata med den här killen om vad du förväntar dig av en partner som säger sig vilja vara med dig när det gäller umgänge med andra tjejer (kompisar eller ej). I det läget gäller det att du själv funderar igenom innan vilka krav du ställer på en relation och vad som är acceptabelt beteende för dig. För om du och den här killen kommer överens om spelreglerna för er relation så brukar det inte spela så stor roll om det finns andra som vill ha ens partner eftersom grunden för en trygg relation skapas mellan dom som är tillsammans. Så om ni är överens om hur er relation ser ut och ska se ut framöver så är det problemet är världen. Kommer ni inte överens utan vill olika när det gäller er relation så får du helt enkelt se om det är något du är beredd att kompromissa om eller inte.

Så, lös alltså situationen med den här killen först så du vet vart ni står och om ni är överens. Om ni kommer fram till att ni vill vara tillsammans och är överens om vad som är acceptabelt när det gäller kontakt med andra personer så är det här med kompisarna något som din kille skulle kunna hantera. Ingen av er kan hindra andra från att bli kära i både dig och den här killen, däremot så kan ni båda två markera vänligt men bestämt att ni inte är intresserade när en sådan situation uppstår och vanligtvis räcker det för att personen ifråga ska hålla sina känslor för sig själv. Om det uppstår problem mellan dig och en kompis pga att ni är kära i samma kille så finns det förvisso all anledning att ni pratar om det men i det läget bör man veta vart man själv står i förhållande till den kille man är kär i, annars famlar man lite i tomma intet när man pratar. Hur man pratar med varandra beror på situationen och den relation man har. Kan man prata med varandra så brukar man kunna lösa sådana här saker för vem som blir tillsammans med killen handlar ju om vem han har känslor för och är egentligen inget som kompisar skulle behöva bråka om. Men det kan ändå uppstå slitningar när båda blir kära i samma person varför man bör prata öppet om det och försöka komma överens om hur man ska bete sig mot varandra för att vänskapen inte ska ta skada.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar