Frågor och svar om tankar kring homo-bisexualitet

31 Mar 2005, 18:26 165
Kille, 0 år
Question


Vadå att det är normalt att vara homosexuell? det är inte normalt även om det nu är så att man inte kan ändra på det som jag inte tror på! för tex cerebal pares man föds med det, men det är inte normalt! om man nu säger att det är normalt då kan man också säga att om en person tillfredställs med att styckmörda nån och sedan ha sex me den personen att det han gör e normalt vadå han kanske har fötts sån!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Normalitetsbegreppet används lite olika och i det här fallet antar jag att du syftar på mitt svar att homosexualitet ingår naturligt i människans och djurens historia. Om man med normalt menar det som är vanligast så är homosexualitet i det avseendet en avvikelse och inte det normala. Det är ungefär som att säga att betyget godkänd i skolan är normalt för det är vanligast och alla som får mvg eller ig har ett onormalt betyg, dvs ett betyg som en minoritet har och inte majoriteten. Men i mitt svar sa jag att homosexualitet är ett naturligt inslag i naturen, och i det avseendet används inte normalitetsbegreppet i betydelsen "vanligast". Utan när något ingår naturligt så menas att något förekommer utan att man kan se någon specifik påverkan, dvs det uppstår naturligt av sig självt. I det avseendet så är homosexualitet en normal läggning även om det är en minoritet som har just den läggningen vilket innebär att det alltså inte är det vanliga. Precis på samma sätt är cp något som är naturligt förekommande, men det drabbar en minoritet och är därför inte normaltillståndet för en människa, dvs det vanligaste. När det däremot gäller styckmördare som du också nämner så skiljer det sig från exemplet med homosexualitet eller cp då forskningen och erfarenheten pekar på att vi inte föds till styckmördare som vi föds med tex cp. När det gäller styckmördare så spelar miljöfaktorer en stor roll även om det kan finnas en medfödd sårbarhet för psykisk belastning. Så i det fallet går det inte att jämföra styckmördare med att fötts med en annan sexuell läggning eller cp.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar