Frågor och svar om självmordstankar

31 Mar 2005, 19:11 160
Kille, 0 år
Question


Jag funderar på att ta livet av mig!! Hjälp mig, jag mår jättedåligt. Har gått hos kurator förut, men nu mår jag dåligt igen. Är deprimerad hela tiden, jag orkar inte göra nånting,skolan går dåligt,ingen kompis ringer... Hjälp mig snälla, jag vill vara glad och lycklig! Behöver jag käka antidepressiva? Jag har varit nära att få ta det förut, mina föräldrar vet att jag har mått dåligt. Men de vet inte att jag mår dåligt igen. Jag känner mig så patetisk,mitt självförtroende är på bottennivå! hjälp mig snälla!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att ta sig igenom ett tillstånd där man mår så dåligt att man inte vill leva längre kan ta tid, och det kan behövas hjälp i flera omgångar. Ibland är det bra med medicinering och ibland är det samtalsterapi som är den mest effektiva behandling, och ibland kombinerar man båda behandlingarna.
I det läget där du befinner dig nu behöver du hjälp och om du har möjlighet så kan du vända dig till den kurator du hade tidigare och återuppta kontakten eller få hjälp av henne/honom att få ytterligare hjälp. Och eftersom dina föräldrar redan vet hur du har mått så är mitt råd att du berättar för dom att du börjat må dåligt igen så dom också kan hjälpa dig att få rätt hjälp för det kan kännas jobbigt att ta tag i den biten själv varför nära anhörigas hjälp kan vara ett skönt stöd.
Du och/eller dina föräldrar kan ta kontakt med psykiatrin så du får träffa någon som kan hjälpa dig med att hitta rätt behandling om nu inte den här kuratorn jobbade inom psykiatrin. Det viktiga nu är att du kommer till någon som antingen kan hjälpa dig själv eller som kan lotsa dig vidare till rätt hjälp och där kan dina föräldrar göra en stor insats om dom får veta hur du mår nu. Och det är inget patetiskt i att må dåligt utan tvärtom väldigt vanligt, och som jag sade först så tar det ofta tid att hitta en stabil plattform när man mått då dåligt att självmord varit en tänkbar utväg. Så klandra inte dig själv utan ge dig själv chansen att få hjälp så du kan komma vidare i ditt arbete mot att må bättre, för det är ett arbete som ofta kräver både tid, tålamod och en del envishet, men det brukar ge resultat och det är det viktigaste.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar