Frågor och svar om depression

17 Apr 2005, 09:29 436
Annat, 0 år
Question


jag är en 14 årig tjej som mår jätte dåligt. jämt! nu på senaste tid så har jag varit helt lessen. gråtit flera nätter och orkar inte hänga me i skolan, orkar inte göra läxorna , orkar inte nått. allt känns hopplöst! känns som om d inte är någon mening med att leva. vet inte varför.. jag har det bra å allt. så fattar inte vad som är problemet. jag har skutit mej i armen två gånger. sista gånger "ristade" jag ett hjärta i huden me kniven. det här är väldigt jobbigt! orkar inte med det längre! vill vara glad.. men just nu känns allt helt meningslöst.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det kan ibland vara svårt att hitta den direkta orsaken till att man mår dåligt, för många gånger är det flera orsaker som tillsammans gör att tappar både lusten och orken. Ibland kan man komma fram till en förklaring när man tex får hjälp av en psykolog eller kurator, och det kan kännas skönt för många att förstå vad det är som kommer över en, men oavsett om man hittar en förklaring eller inte så är det viktigaste att man får hjälp med hur man ska hantera den här typen av känslor så man kan hitta tillbaka till en balans i livet där man inte sjunker ner och blir deprimerad.

Så mitt råd till dig är att söka hjälp. Du kan gå till närmaste Ungdomsmottagning, eller söka upp kuratorn eller psykologen på skolan. Du kan också ringa upp barn-, och ungdomspsykiatrin själv om du vill och få en tid hos dom. Men ibland kan det vara ganska lång väntetid dit varför det kan vara lättare ibland att vända sig till Ungdomsmottagningen eller till skolkuratorn/psykologen. Skulle det vara så att den hjälpen dom kan erbjuda dig inte räcker kan dom sedan i sin tur hjälpa dig vidare till barn-, och ungdomspsykiatrin.
Känns det svårt att söka hjälp själv så försöka ta hjälp av någon vän eller vuxen som du känner förtroende för. Att berätta för någon hur man mår kan ibland vara första steget på vägen mot att bli frisk.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar