Frågor och svar om kompis

29 Apr 2005, 11:02 173
Tjej, 0 år
Question


HEj
Min kompis vill gå ett år till i skolan för att ta studerntern med en vän och dom går i samma klass.Vi går i särskola och man går ett extra år.Hon har gått sina år.Och nu ska hon få gå ut på prao men vill inte och lälären säger prova men hon mår jätte dålig nu.Hon säger att hon ska ta livet av sig poch att hon inte har mått så dålig som hon gör nu.Ingen läläre bry sig känns det som bara en assiternt och musiklälären och till till läläre kan hon bara lita på.
Hon vill så gänma gå ett år till.Hon säger att ho inte har lärt sig allt som hon vill.Hon mår jätte dåligt.Ibland vill hon inte gå till skolan.Vi försöker hjälpa henne.Så när hon blir lessen blir vi ochså det.idag så grinade hon mycke.Vad ska man göra

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Din kompis verkar tycka det är hemskt jobbigt att sluta skolan. Det kan bero på att man då inte längre får vara i den miljö där man känner sig trygg och hemma och man vet inte hur det blir när man till expempel kommer ut på prao. Vi människor fungerar ofta så att vi tycker det är jobbigt med förändringar och kan bli oroliga och ledsna när vi inte riktigt vet hur framtiden kommer se ut.
Det kan vara svårt som kompis att veta vad man ska göra i ett sådant läge men det viktigaste brukar vara att man finns där för sin vän och tröstar och stöttar. Om det är så att hon mår så dåligt att hon vill ta livet av sig är det också bra om man berättar det för någon vuxen som man litar på. Det kan vara en lärare, assistent eller så går man till skolkuratorn eller skolsköterskan. Det är nämligen viktigt att din kompis får hjälp så hon inte skadar sig själv nu när hon mår så här dåligt. Så berätta för någon vuxen i skolan att du är orolig för din kompis och för att hon ska ta livet av sig. Sedan kan du fortsätta vara hennes vän på det sätt du verkar vara nu. För det låter som om du redan nu gör det bra när du tröstar henne och pratar med henne. Så mycket mer kan man inte göra för en kompis.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar