Frågor och svar om Ätstörningar

29 Apr 2005, 11:18 219
Tjej, 0 år
Question


jag har problem med självdestruktivitet och ätstörnigar. mina föräldrar vet om detta. Kan mina föräldrar skaffa ett sk tvångsintyg som gör att de får tvångsinta mig på ett psyk? eller måste en psykolog skaffa det?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är endast läkare som kan besluta om tvångsvård och det är något man tar till när det är fara för patientens eller annans liv och hälsa. Enligt min erfarenhet så försöker dom som jobbar inom psykiatrin alltid att motivera personen att låta sig vårdas frivilligt om det är så att man kommer fram till att det behövs vård på sjukhus. Så att tvångsvårda någon är det sista man tar till när inget annat fungerar och det som sagt är fara för patientens eller annans liv.

Så det här är inget du behöver oroa dig för att dina föräldrar skulle kunna göra, utan din vård bestämms i samråd med dig ända till den gräns där du i sådant fall är för sjuk för att kunna fatta sådana beslut och det är en uppenbar fara för ditt liv och din hälsa

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar