Frågor och svar om här kan man få hjälp!

30 Apr 2005, 12:10 372
Tjej, 0 år
Question


kan um kontakta mej till en psykolog? vad kostar det och hur gammal ska man vara? kag behöver verkligen hjälp, men har dåligt om pengar

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Dom flesta UM tar emot upp till man är 20 år gammal men en del tar emot ändå upp till man är 25 år. En del UM har psykolog och kurator emedan andra saknar psykolog men har kurator. På UM är det alltid gratis så vad du kan göra är att ringa eller gå dit och höra vilken hjälp du kan få där. I många fall kommer man långt med en kurator och skulle det visa sig att man behöver psykologhjälp så kan UM hjälpa en med en kontakt inom tex psykiatrin. Det är lite olika vad det kostar där beroende på hur gammal man är. Det är i regel gratis upp till man fyllt 18 och därefter kostar det runt 80-100 kr per gång man går till en psykolog. Sedan finns det också högskostnadsskydd som gör att när man betalt en viss summa under ett år (då räknas alla sjukvårdskostnader in alltså även om du går till vårdcentralen för halsont) så får du gå resten av tiden gratis. Men det ser alltså lite olika ut i olika landsting och regioner varför du får kolla hur det ser ut där du bor. Men ta kontakt med UM och prata med dom först så du blir klar över ifall det är något alternativ för dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar