Frågor och svar om onani

5 May 2005, 11:20 458
Tjej, 0 år
Question


Jag tycker att min pojkvän onanerar för mycket, han pratar om det så öppet och det gör mig ledsen och det känns som att jag inte duger för honom. Vi har alltid sex när vi träffas och han kanske är ensam 1ggr i veckan max, och då måste han verkligen passa på. Jag sa till honom att jag blir ledsen, men han svarade att killar måste tömma sig jätte ofta annars så kommer det automatiskt. är det sant?

Jag undrar också ifall jag borde bli arg över att när vi har sex så är allt över efter att han har kommit...även fast inte jag har det och känner att jag kan komma. Han kanske tar mig hälften av alla gånger...ibland så säger han bara tack och sen så vill han göra någonting annat direkt efter tex. se på tv!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När det gäller onani så har vi människor olika behov av att onanera. Det är inte så att man som kille måste onanera, däremot så kan lusten att onanera finnas kvar även om man lever i en relation och har regelbunden sex. Det har enligt min erfarenhet ingenting att göra med ifall man tycker att ens partner duger eller inte, utan samlag och onani är många gånger två helt olika saker och det ena behöver inte utesluta det andra.

Men i ditt fall kan jag undra över ifall din killes beteende när ni har sex inte spär på din känsla av att inte duga och räcka till eftersom du beskriver honom som mest intresserad av att tillfredsställa sig själv. Samtidigt så beskriver du dig själv som väldigt passiv då du säger att han "tar dig hälften av gångerna". Det verkar utifrån dina ord som om det är helt upp till honom ifall han fortsätter att ha sex med dig eller inte efter att han har fått utlösning, varför min fråga till dig är ifall du visar själv tar några initiativ till att fortsätta eller på annat sätt tar upp det här med honom, eller om du bara passivt avvaktar vad han gör. Å andra sidan så blir jag fundersam när du beskriver det som att han säger "Tack" och sedan vill gå och titta på tv. Att säga tack till någon för att man fått ha sex med personen kan förvisso i vissa lägen vara något fint, men i det här fallet låter det mer som att han mer ser dig som någon som kan tillfredsställa sina egna behov än som en jämlik partner med egna sexuella och känslomässiga behov.

Uppenbarligen så är du arg och ledsen över det här men det låter i ditt brev som om du frågar efter tillåtelse att känna så som du gör. Du har självklart rätt till att känna som du gör kring din killes beteende även om det skulle vara så att ingen i hela världen skulle uppfatta det som du gör. Varje människa är unik och det går aldrig att säga vad som är rätt och fel i ett förhållande eller i vilka lägen man borde, eller har rätt att bli arg.

Mitt råd är att du pratar med din pojkvän om det här som du skrivit hit om för vill man förändra något i ett förhållande så är det oftast ända sättet. Prata med honom när ni inte har sex är mitt råd. När du har gjort det under en tid kommer du märka om det går åt rätt håll eller inte, och det är först då man vet ifall det är värt att stanna kvar i relationen eller inte för ingen vill ju sitta fast i en relation som får en att må dåligt och där det inte finns något hopp om en förändring.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar