Frågor och svar om obesvarad kärlek

8 May 2005, 17:20 107
Tjej, 0 år
Question


Hej jag är en tjej på 15 år... För ett tag sen var jag nästan tillsammans med en kille, efter ett tag började han bli kallare och kallar mot mig, men jag blev bara mer kär i honom, så jag frågade han : Är du intresserad av mig eller inte ? då svarde han : Är du sjuk i huvet eller ? du frågar samma fråga varje dag... så flippade han ur på mig men jag hade varken öppnat min mun angående något sånt... så sa han att han inte orka med mig mer.. sen nu har vi inte pratat med varan på 3 dagar.. så skrev jag till han : Vill du träffas och prata igenom allt eller så kan du ringa mig ? Då svarde han : neeeh jag skulle inte tro d osv... jag blev skit lessen sen så svarde jag : okej detta var din sista chans osv det jag skrev slutade med ha ett bra liv o jag fick inget svar av honom... jag försöker att skita i honom men jag tänker på han 24/7 och jag försöker sysselsätta mig men såfort jag blir rastlös bryter jag ihop... allt bara tog slut utan anledning... ska jag skita i honom ? eller ska jag ta tag i det o börja ringa ?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Utifrån din beskrivning så verkar det inte som om det er relation går åt rätt håll om din önskan är att ni ska bli tillsammans. Det faktum att han drar sig undan, verkar ointresserad av att prata med dig för att reda ut eventuella missförstånd, samt att han direkt sårar dig genom att säga saker som att han inte orkar med dig osv, gör att du sannolikt skulle må bätte av att lägga tankarna på honom på hyllan och försöka gå vidare med ditt liv.
En bra relation bygger på ömsesidig respekt och kärlek och i det här fallet verkar det inte finnas mycket av något från hans sida.
Om du verkligen tror på dig och den här killen och om du står ut med hans avvisande attityd så står det dig självklart fritt att fortsätta kämpa och ta kontakt med honom för att se ifall det kan bli något mer mellan er. Men priset du får betala i form av sårad självkänsla kan bli för högt, varför mitt råd är att du funderar över det noga innan du bestämmer dig. För det krävs en stor förändring från hans sida ifall det här ska bli en relation som ni båda kan må bra av, och än så länge beskriver du inget som pekar åt det hållet, men självklart så är det en begränsad bild som jag får via ett brev, varför du själv måste avgöra om du vill och orkar gå vidare med honom eller om du ska klippa kontakten med honom helt.

Sist vill jag säga något som kanske kan ge dig en liten förklaring till ett sådant här beteende. Enligt min erfarenhet så är det många som av olika anledningar backar ur ett förhållande innan det startat riktigt på allvar. Det kan handla om allt från att man upptäcker att man inte har dom rätta känslorna till att man själv har problem med att ha ett förhållande pga dåliga erfarenhet osv. Många tycker det är jobbigt att säga till en annan person att man vill bryta, speciellt om den andre verkar jättekär och vill utveckla förhållandet. Man kan vara rädd för att såra någon osv, varför hela grejen med att göra slut och bryta en relation hur ny den än är, kan känna omöjligt för en del. En del försöker då verka avvisande och hoppas att den andre ska fatta eller tycka att man är så dum så han/hon bryter det hela, så slipper man själv. Så att någon blir kall mot en efter ett tag och börjar behandla en på ett konstigt och sårande sätt kan bero på en rädsla för att göra slut. Det kan alltså vara det här du råkar ut för, men självklart kan det också finnas andra förklaringar.
Det viktiga är att du inte tar åt dig av hans kommentarer för du gör inget fel som vill prata och reda ut er relation. Och sannolikt har du rätt i att det finns saker som ni borde prata om men sannolikt vågar han inte varför det kan vara svårt för dig att nå fram.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar