Frågor och svar om bråk

8 May 2005, 17:26 156
Kille, 0 år
Question


Jag och mina föreldrar bara bråkar hela tiden så jag undrar om man kan flytta hemifrån när man är 13 år gammal?? Till någon annan vuxen??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om man har svåra problem i relation till sina föräldrar eller om föräldrarna på andra sätt inte kan ge en en trygg hemmiljö så kan socialtjänsten hjälpa en med lösningar som kan vara ett annat boende. Om man tar kontakt med socialtjänstens avdelning som jobbar med barn och deras familjer så brukar dom först försöka få en så tydlig bild som möjligt av vad som är problemet och sedan diskuterar man tillsammans fram olika former av lösningar och försöker komma fram till vad som är bäst att göra. Ibland kan socialtjänsten gå in och stötta hela familjen för att komma tillrätta med konflikter eller andra problem, och ibland så kommer man fram till att det är bättre om barnet får bo hos andra vuxna under en period.

Så, mitt råd till dig är att antingen kontakta kommunens socialtjänst själv för att prata med dom om din situation. Du kan ringa kommunens växel som står på gröna sidorna i telefonkatalogen så kan dom koppla dig rätt om du säger att du ska till socialtjänstens avdelning för individ och familj. Ett annat alternativ är att du söker upp en kurator på antingen din skola eller på närmaste Ungdomsmottagning. Dom kan många gånger ge bra stöd i sådana här situationer och dom brukar ha ett nära samarbete med socialtjänsten varför dom även kan hjälpa dig i kontakten med dom ifall du skulle vilja det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar