Frågor och svar om kompis

8 May 2005, 17:32 349
Tjej, 0 år
Question


vill någon någon vara kompis med en synskadad? är man sämre kompis om man är synskadad?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Hur man är som kompis har inget att göra med ifall man är synskadad eller inte. Så det finns ingen anledning till att en synskadad person skulle vara sämre kompis än andra, utan det handlar mer om hur man är som person.
Så, enligt min erfarenhet så finns det många som inte skulle bry sig ifall en person var synskadad eller inte när det gäller möjligheten att bli kompisar. Sedan finns det dom som känner osäkerhet inför olika typer av handikapp och många gånger handlar det om att man inte har någon erfarenhet av att ha träffat någon person med tex en synskada varför man kan känna osäkerhet kring hur man ska bete sig, vad man kan säga osv. Men kommer man bara över den där första tröskeln så lär sig dom flesta ganska snabbt att det inte är någon annan skillnad på en person som är synskadad och någon som inte är det än vad det är mellan två människor utan synskador.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar