Frågor och svar om kompis

8 May 2005, 17:41 319
Kille, 0 år
Question


Jag är 14 år och gillar en tjej i min klass. Mina kompisar tycker inte så mycke om henne för hennes personlighet, men ja älskar den!! Hennes kompisar är mina kompisar (har gått i samma skola) och ja gillar henne skarpt. Jag drömmer om henne och jag blir glad när jag ser henne. Vad ska ja göra och va betyder detta?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Gillar man någons personlighet så gör man helt enkelt. Att dina kompisar inte tycker om hennes sätt att vara har ju egentligen inte ett dugg med det att göra, för man gillar ju inte någon mindre för att ens kompisar tycker illa om personen. Börjar man ändra sin åsikt så handlar det många gånger om att man har svårt att tycka annorlunda än sina kompisar och inte för att man egentligen har börjar tycka illa om personen.

Det bästa är om man i ett kompisgäng kan acceptera att man inte alltid tycker lika och respektera varandra åsikter och känslor inför andra. Det blir mycket roligare för alla då, för det är ingen som trivs med att behöva ändra sig för att kompisarna inte ska bli sura.
Så, om du har problem med detta att dina kompisar inte gillar den här tjejen, är mitt råd att du pratar med dom för att ni ska hitta en lösning. Säg till dom att det är helt okay för dig om dom inte gillar henne så mycket så länge som dom kan acceptera att du gör det, och dom kan behandla henne schysst. För oavsett hur illa man tycker om någon så har man ju aldrig rätt att behandla någon illa. Berätta också för dina kompisar att hon gör dig glad och att du hoppas att dom är så pass mycket vänner att dom kan uppskatta henne för det, även om dom inte gillar henne som person.
Förhoppningsvis löser ni det här så du kan umgås med både den här tjejen och dina kompisar utan att behöva välja.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar