Frågor och svar om göra slut

8 May 2005, 17:52 150
Tjej, 0 år
Question


Hej hej !
Jah e en flicka som har en kille.han e verkligen jätterar och allting,men jag vet inte hur jag skall göra för att göra slut med honom? jag känner att jah inte är attraherad av honom längre . så hur ska jag göra ? jag vet att han kommer bli lessen när jag gör slut så därför är jag orolig , jag har tänkt på detta i över en månad snart och måste få det gjort för jag gillar en annan kille som jag tror gillar mig med,lr jag vet nästan det för vi har kysst varandra,snälla,hjälp mig så fort som möjligt!!! Ha det bra , //En fundersam tjej

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att göra en annan människa ledsen och besviken är tyvärr något som få kommer undan här i livet, utan det är något som vi alla måste göra någon gång vare sig det gäller att säga nej till en vän, förälder, chefen, eller göra slut med en partner.
Att kunna säga nej eller göra slut är något som kräver träning och är alltså inget man bara råkar vara bra på i dom flesta fall. Att personen är rar och snäll gör det hela bara värre, men ändå inser man att man inte kan hålla på och låtsat i längden varför man ofrånkomligen måste göra något.

Många drar sig undan dom här situationerna och försöker få den andre att fatta av sig självt, genom att tex vara avvisande, tråkig, eller direkt elak. På det sättet hoppas man att den andre ska ta steget så man kommer undan själv. Kanske är man otrogen också för att göra det hela ännu värre så det absolut inte ska vara något tvivel om att den andre gör slut.
Den här typen av beteende tycker många är fegt, men bortsett från det så är det en sak som är säker. Att om man är rädd för att såra någon och tycker det är obehagligt så kan man vara säker på att det är just det man gör ifall man inte pratar med personen direkt utan gör saker som ska få personen att fatta själv.
Så, om man verkligen tycker personen är rar och man bryr sig om honom/henne då mobiliserar man mod att stå för det man känner, för man gör ju inget fel som gör slut så länge man gör det på ett schysst sätt. Men att man gör det schysst är alltså ingen garanti för att den andre inte blir ledsen för det är en naturlig reaktion när man förlorar någon man bryr sig om så det är bara att ställa in sig på att personen kommer reagera med någon känsla som tex ledsenhet.

Så mitt enda råd till dig är egentligen att du ska ta tillfället i akt att träna dig på att stå för dina känslor och kunna stå ut med att såra någon, men göra det på ett så schysst sätt som möjligt. Och för att veta vad det är så råder jag dig att gå till dig själv. Hur skulle du själv vilja att någon du älskade gjorde slut med dig, och vad skulle vara en normal reaktion från din sida tror du. Om du funderar på det så har du sannolikt svaren på dina frågor.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar