Frågor och svar om kärleksrelationer

13 May 2005, 08:49 116
Annat, 0 år
Question


Jag är en kille på 16 år... Jag har varit tillsammans med min tjej i en månad. Problemet är att jag alltid haft en bild av henne som säger att hon gillar den som gillar henne, andra har sagt samma sak till mig. Jag är verkligen kär i henne men jag är så rädd för att bli bedragen och att om jag gör slut så skulle hon inte bry sig mer än att hon säger "ok" och sen går vidare.. hur ska jag visa att jag verkligen älskar henne ?.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att visa någon att man älskar henne/honom kan man göra på många olika sätt. Genom att vara uppmärksam på den andres behov, genom att ge en spontan kram eller kyss, genom att säga att man älskar henne/honom osv. Det finns många sätt i vardagen där man kan visa vad man känner.
Men frågan är ifall ditt problem är hur du ska visa att du älskar henne. Det verkar istället som om ditt problem är en osäkerhet inför din tjejs känslor och hur pass stabila dom är. Den bilden du har av din tjej är sannolikt grunden för din oro kring att hennes känslor inte är så djupgående att det skulle spela någon större roll ifall hon förlorade dig.
Den typen av oro löser du sannolikt inte genom att bara visa henne hur mycket du älskar henne. Utan det enklaste vore troligtvis att du pratar med henne om det istället. Sätt dig ner med henne och berätta hur du känner och hur du kan tro att henne känslor för dig är mer en förälskelse i själva kärleken än i dig. Säg att du gärna vill höra hur hon ser på det.
Det går aldrig att säga i förväg ifall man får dom svaren man önskar höra, utan det man kan hoppas på är att få höra ett ärligt svar vilket gör att man ändå vet vart man står och inte behöver gå runt och fantisera ihop en massa som kanske inte alls stämmer.
När man pratar om saker så får man också en chans att göra något åt det som inte är som man önskar det vore, vilket är bättre än att gissa hur det ligger till och sedan agera efter det vilket alltså kan vara helt fel.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar