Frågor och svar om sexuellt utnyttjande

14 May 2005, 12:11 415
Annat, 0 år
Question


Hejsan. Min kompis vågar inte kontakta någon om att hans mentor runkar av honom på mentorsamtalen. Han är för blyg för att säga något, vad ska jag göra åt saken?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om du känner till att någon blir utnyttjad av en mentor eller lärare så skall du genast anmäla det till någon på skolan/arbetsplatsen som kan ingripa. Du kan kontakta kuratorn eller någon lärare/handledare/mentor du litar på. Eller så vänder du dig direkt till skolledningen tex rektorn. Är det en arbetsplats det handlar om så är det chefen du ska vända dig till.

Många som blir utsatta för övergrepp av personer som dom i olika grad befinner sig i en beroendeställning till som man tex gör till en lärare, skäms så för vad som händer och tar många gånger på sig skulden. Det gör att man måste hjälpa till om man känner till något sådant här. Rör det sig om en vän kan det kännas bäst att man berättar för vännen att man tänker göra något så inte vännen känner att man går bakom ryggen. Men även om vännen då säger att man ska hålla tyst så bör man alltså inte göra det. För det är väldigt skadligt för självkänslan att bli utsatt för den här typen av övergrepp varför det är viktigt att få stopp på det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar