Frågor och svar om här kan man få hjälp!

22 May 2005, 21:44 285
Kille, 0 år
Question


Hej!!har en tjej som har sucida tankar..

vågar inte ha det på mina axlar...hon e över 19 vad ska jag vända mig vad kostar det att få hjälp i dagens samhälle!!

tacksam för svar!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När man får kännedom om att någon vill ta livet av sig så bör man söka hjälp. Det bästa är om man kan övertala och motivera personen själv att söka hjälp frivilligt inom tex psykiatrin, men ibland mår personen för dåligt för att kunna tro att det finns något hopp och då kan man behöva söka hjälp utan den personens medverkan. Men du skulle kunna försöka den vägen först och tex erbjuda dig att följa med. Ni skulle då kunna gå till antingen närmaste Ungdomsmottagning vilket är helt gratis eller så vänder ni er till vårdcentralen eller vuxenpsykiatrin och då kan det kosta allt mellan ingenting till ca 200 kr beroende om ni träffar en läkare, psykolog eller kurator.

Om du inte kan få med henne att söka hjälp så kan du om du vill berätta för henne att du inte kan bära detta ansvaret själv och att du därför kommer att söka hjälp utan henne medverkan. Det kan vara bra att ändå vara öppen med det för då behöver hon inte känna att du går bakom ryggen på henne även om du inte låter hennes nej hindra dig.
Men om du tror att hon skulle göra sig illa ifall hon får veta att du ska söka hjälp så kan du behöva söka hjälp utan att säga det till henne först.
Du kan vända dig till ungdomsmottagningen, eller så ringer du upp vuxenpsykiatrin och berättar om din och hennes situation så dom kan hjälpa till. Många gånger finns det ett team som åker på hembesök när dom får vetskap om något sådant här. Eller så tar dom kontakt med henne på något annat sätt.
Men som sagt, tveka inte att ta kontakt, för det är en stor börda att bära ensam och samtidigt så behöver din flickvän hjälp så hon inte skadar sig själv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar