Frågor och svar om p-piller

31 May 2005, 10:54 374
Annat, 0 år
Question


Hej. Min tjej var under dem sista dagarna av sin menstruation. Jag är osäker om jag har sprutat i henne efter att jag hade fått första utlösningen. kan hon bli gravid? och om risken finns.. kan p-piller osv. förhindra graviditeten? detta skedde 1 vecka sen.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Vanliga p-piller kan man inte förhindra en graviditet i efterhand, och när det gäller akut p-piller som man kan ta efter ett samlag så är dom mest verksamma ifall man tar dom inom 12 timmar från samlaget skedde. Efter 72 timmar, alltså 3 dagar har dom ingen effekt överhuvudtaget, varför det alltså inte är något alternativ i ert fall.
Chansen att bli gravid vid samlag under själva menstruationen är väldigt liten, varför ni sannolikt inte behöver oroa er den här gången. Men att chansen är väldigt liten betyder ju inte att den är lika med noll varför hon bör göra ett graviditetstest ifall hennes mens framöver uteblir.
Mitt råd är också att ni går till närmaste Ungdomsmottagning och diskutera vilket preventivmedel som är lämpligt för er att använda, för även om hon inte skulle vara gravid nu, så finns alltid risken att bli gravid om man inte använder preventivmedel, och det gäller även om du inte får utlösning inne i henne, för under själva samlaget kan det komma spermier en så kallad försats utan att man märker något och det räcker med en spermie för att din tjej ska kunna bli gravid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar