Frågor och svar om tjej

31 May 2005, 11:26 210
Annat, 0 år
Question


Mitt problem att när det kommer tjejer mot mig och vill prata så blir jag alltid nervös. Jag blir dock inte nervös när jag pratar med tjejer jag känner.
JAg vet inte varför men när kanske 2 tjejer kommer imot mig och vill prata så känner jag mig i underläge och blir nervös och röd i ansiktet.
VÄLDIGT PINSAMT!
kan man träna bort detta på något sett?
Ska jag umgås mer med tjejer så jag blir "van" på något sett?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du är inne på helt rätt spår, nämligen att träning ger resultat även när det gäller relationer med människor. Många tror att förmågan att prata med andra och då speciellt personer som man inte känner är medfödd. Men så är det sällan utan man får olika möjligheter att träna på det här i sin familj, i skolan osv och man får olika mycket uppmuntran osv, varför vissa är mer otränade än andra precis som i tex idrott.

Att du blir nervös när två tjejer du inte känner så väl kommer emot dig och vill prata är alltså inget konstigt utan det är sannolikt många som kan känna igen sig i din känsla av att hamna i underläge och tycka det är jobbigt. Men vill du klara av sådana här situationer så är det just träning som gäller och träning när det handlar om relationer betyder oftast att utsätta sig för det som man tycker är pinsamt tills man helt enkelt blir så van att det inte är pinsamt längre. För som du själv förstår så kan man aldrig bli bättre i tex en sport om man inte tränar, och samma sak är det med människor och relationer. Så, den reflex som vi människor har att dra oss undan när vi tycker det är jobbigt och pinsamt, leder oftast till att vi med tiden blir ännu sämre på det vi egentligen vill klara av. Man måste alltså våga ta sin rädsla och pinsamma känsla i handen och säga att: "okay, detta är skitjobbigt och jag kommer bli jättenervös och det kommer kännas grymt pinsamt, men det ska inte hindra mig utan jag ska göra det ändå". Med tiden så brukar man då upptäcka dels att man överlever, dvs världen går inte under för att man blir nervös och rodnar, och dels brukar man med tiden lära sig att prata och umgås TROTS att man blir nervös. Och båda dom här sakerna leder i sinom tid till att man blir mindre nervös tills man tvärtom kan tycka det är roligt för man känner sig säker. Men som sagt, det kan vara en resa att ta sig dit och man måste bestämma sig för att man ska göra något åt det precis som man bestämmer sig för att börja träna en idrott även om man inte är så bra på det i början och kanske möter motgångar på vägen.
Så, träna på för du kommer att fixa det om du bara bestämmer dig. Belöningen får du sannolikt längre fram när du kan umgås med både tjejer och killar du inte känner utan att känna dig nervös. Då öppnar sig många dörrar i livet för det är inte roligt att gå runt och vara nervös och tycka saker är pinsamma. Det begränsar oftast ens möjligheter på olika plan.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar