Frågor och svar om mobbning

31 May 2005, 11:41 231
Kille, 0 år
Question


Hej. en kille ha gjort illa min tjej,och kallar henne för skit saker. o ja ska spöa han rejält, men vill ha ett råd, om de e värt de, lr om ja ska låta de gå, men de på går fortfarande, hur skulle du ha gjort om nån slog din fru/tjej ?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När någon gör illa den man tycker om är det självklart normalt att reagera och vilja skydda den personen. Men att spöa upp den som beter sig illa leder sällan till att det blir någon bra lösning utan det kan tvärtom bara trappa upp våldet och dessutom göra att man själv råkar illa ut både i form av att man själv blir slagen eller anmäld för misshandel.
Så, att ta saken i egna händer leder sällan till en lösning utan mer ofta till ännu värre problem enligt min erfarenhet.
Mitt råd istället är att man tar hjälp av andra. Om det handlar om misshandel eller trakasserier av olika slag är det polisen man ska vända sig till och göra en anmälan. Det kan ibland få personen att inse allvaret i det han/hon håller på med. Går ni i skolan kan du också kontakta rektor, kurator eller någon lärare du litar på och göra dom uppmärksamma på vad som försigår så dom kan ta tag i saken. Sedan kan du och din tjej försöka undvika att möta den här killen om det är möjligt och går inte det så är det alltså en polisanmälan som gäller ifall han ständigt trakasserar henne. Så, prova den vägen istället för att ta saken i egna händer för det brukar aldrig bli några lyckliga slut när man gör det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar