Frågor och svar om Ångest

31 May 2005, 12:05 153
Tjej, 0 år
Question


Hej! Vet inte riktigt varför jag skriver hit, men antar att det är första steget till att gå och prata med någon, som min kompis har rått mig till en längre tid. Jag har alltid haft perioder. När jag är inne i en bra period så blir jag nedstämd på samma sätt som jag antar att alla blir, mer direkt ledsen och det håller i sig i högst några dagar. När jag däremot är i en dålig period så är det som om någon konstant trycker/pressar runt mitt hjärta och jag har lättare att bli andfådd, får lätt svårt att andas osv. Jag blir ofta yr och det svartnar för ögonen. Minsta lilla sak ger mig panik och jag kan inte hantera vanliga situationer, jag börjar antingen skrika eller skaka och får hjärtklappning. Jag klarar inte av att umgås med andra människor, jag blir nervös och tror att alla är ute efter mig. Jag har haft självmordstankar och de kan fortfarande komma ibland, men inte allvarliga under någon längre tid, de är mer som impulser och håller i sig högst nån dag.
Hoppas du har tid att svara

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det du beskriver låter som en typ av ångest. Vad ångest är och hur det känns kan du läsa mer om på www.infomedica.se
Använd deras sökfunktion och skriv in ordet ångest.

Det finns en mängd olika sätt att hjälpa personer som upplever det som du. Och det är många gånger viktigt att man just får hjälp. För det är lätt hänt att rädslan för att bli yr i huvudet, få hjärtklappning osv gör att man mer och mer stänger in sig själv tills man nästan har låst in sig och känner att det är svårt att klara någonting. Så, att söka hjälp så tidigt som möjligt är det bästa. Sedan får man prata med den man träffar om olika behandlingssätt och vad som passar en själv.

Mitt råd till dig är alltså att söka hjälp och om du tycker det är jobbigt så be din kompis eller dina föräldrar att hjälpa dig. Hjälpen hittar du vanligtvis inom psykiatrin (barn-, och ungdomspsykiatrin om du är under 18 år) men du kan också gå till närmaste Ungdomsmottagning och börja med att träffa någon där för det kan ibland kännas som ett lättare steg att ta. Om dom sedan tycker att du behöver mer hjälp än dom kan erbjuda så hjälper dom dig att komma vidare.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar