Frågor och svar om samliv

31 May 2005, 12:26 199
Kille, 0 år
Question


Tjena
Jag är en kille på 17 år och jag har varit ihop med min tjej i snart 6 mån. Jag har ett problem gällande förspel. Då jag försöker göra min tjej kåt blir hon alltid sur och börjar gnälla om att jag aldrig hittar på något nytt sätt att göra henne tänd på utan alltid sysslar med samma grejor.Det leder till att självförtroendet sjunker och man till sisst inte vet vad man skall ta sig till. Jag har försökt läsa t.ex. kama sutra böcker men hittar inget bra i dem. Jag har också frågat henne vad hon skulle vilja att jag gör men hon blir bara sur och påstår att jag inte kan ta eget initiativ och hitta på något själv utan jag måst alltid fråga henne.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det låter som om din tjej har en önskan om att bli överraskad sexuellt men att hon själv inte vill medverka till att förnya ert sexliv utan ser det som ditt ansvar. Det sätter självklart en stor press på dig att prestera och enligt min erfarenhet så brukar det aldrig komma något bra ut av att man känner en press att göra något annorlunda. Speciellt inte när det handlar om lust för då är man mer beroende av att kunna känna sig avslappnad och trygg för att våga vara mer spontan och komma på nya saker.

Så, den här situationen som ni hamnat i leder sannolikt bara till frustration hos er båda, varför ni behöver reda ut det här i ett annat sammanhang än när ni har sex. Ta upp det med henne när ni träffas i en situation när ni inte är på väg att ha sex. Berätta hur du känner en press från henne på att hitta på nya saker och hur det känns som om det är ditt ansvar att förnya ert sexliv när det istället borde vara ert gemensamma ansvar. Om du pratar med henne om det här i situationer som inte är sexuellt laddade så kan ni förhoppningsvis komma fram till något mer konstruktivt där ni tillsammans kan jobba på att vara mer spontana sexuellt utan att känna press att komma på nya saker hela tiden. Fortsätter hon att hävda att det är du som ska komma på saker på egen hand så kommer ni sannolikt att få problem med er relation framöver varför ni bör prata om det här ordentligt och troligtvis vid flera tillfälllen. Ibland kan det också vara så att det finns en allmän irritation över vissa saker i en relation som kommer fram i vissa situationer. Så, det kan tex vara så att när ni pratar så visar det sig att det kanske handlar om att hon i andra situationer tycker att du tar för lite initiativ och att det är där problemet är istället för i samband med när ni har sex. Men som sagt, ända sättet att reda ut sådana här saker är att prata tills man antingen löser dom, eller kommer fram till att man inte kan lösa det varför man får ta ställning till om relationen är värd att satsa vidare på eller inte.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar