Frågor och svar om regler och moral

11 Jun 2005, 17:51 347
Kille, 0 år
Question


Jag är en 20 årig kille som är tillsammans med en 18 årig tjej, vi har varit tillsammans i tre och ett halvt år. Mitt problem är att jag aldrig varit hemma hos henne, anledningen till det är att hon inte får släppa in. Jag har frågat henne och hennes föräldrar varför många gånger men fått tveksamma svar och vill inte pressa henne. Vad kan det bero på? Är det något dom döljer?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det måste självklart kännas märkligt att inte bli insläppt hos den familj vars dotter man varit tillsammans med under så lång tid som över tre år. Att du dessutom inte får något riktigt svar på varför gör det hela till ett ännu större frågetecken. Vad anledningen är kan man endast spekulera i men sannolikt har det inget med ert förhållande att göra för om hennes föräldrar skulle vara så emot er relation så skulle ni förmodligen märkt det på andra sätt.
Så, visst kan det vara så att det finns något som familjen vill dölja. Det behöver i sig inte vara något märkvärdigt eller hemskt, utan alla människor har olika uppfattningar om vad man vill låta utomstående få se av det privata och inte. Så, anledningarna kan alltså skifta från att man vill dölja någon i familjens missbruk, till att man kanske skäms för att man inte har så mycket pengar och kanske inte har så fint hemma, eller att man helt enkelt inte tycker om att ha främmande i huset.
Det finns alltså tusen och en anledningar till det här beteendet och det är inte säkert att det är något så stort och hemskt som man kanske först tänker.

Men självklart så blir det här något du funderar över och som kan bli till ett problem mellan er om du hålls i mörkret om orsaken. Du och din flickvän har varit tillsammans väldigt länge och jag antar att ni under den här tiden ändå har byggt upp ett förtroende er emellan. Att du skulle ta upp det här med henne och berätta att det här bekymrar dig och att du gärna skulle vilja förstå anledningen även om det inte leder till någon konkret förändring behöver inte vara att pressa någon såtillvida man pratar lugnt och sansat och ser till att man är på tu man hand när man tar upp det. så, mitt råd till dig är att du pratar med din flickvän och försöker få henne att inse att du gärna vill förstå det hela och att du inte vill att det ska finnas saker mellan er som ni inte kan berätta för varandra. Förhoppningsvis kan ni prata om det hela så även du kan få en förståelse för vad som ligger bakom, för det är ju mycket lättare att acceptera något om man vet varför.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar