Frågor och svar om kärleksrelationer

17 Jun 2005, 10:15 142
Annat, 0 år
Question


Hejsan.
JAg och några kompisar diskuterar för tillfället ålder mellan par.
Den fråga vi diskuterar mycket nu, är vad lagen säger om skillnaden är 10 år, och han är 25, och hon är 15? Vi är alla skeptiska till att det kan vara
"kärlek", vi dås unga år. Men vad säger lagen?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns inget lagligt förbud när det gäller ett förhållande mellan en 15 åring och en 25 åring. Det är däremot inte lagligt för en 25 åring att gifta sig med en 15 åring utan du måste vara 18 för att få gifta dig i Sverige.
Huruvida det kan handla om kärlek går inte att ge något generellt svar på. Kärlek kan se ut på så olika sätt så det beror lite på vad man menar. Visst kan många yngre lockas av att personen är äldre och det kan göra att det pirrar lite extra i magen vilket självklart kan förväxlas med kärlek. Men å andra sidan så kan vuxna människor göra likadant. Många vuxna kan tex förväxla kärlek med trygghet om den andre tex har mycket pengar, eller så kan en person med mycket makt attrahera mer än vad han/hon skulle gjort om hon/han varit vem som helst. Så, vem kan egentligen säga vad som är äkta kärlek och inte.

Däremot så kan man ifrågasätta lämpligheten i ett förhållande som ni beskriver. 10 års åldersskillnad mellan två vuxna personer är inget att säga om för då är det två vuxna som väljer att ingå i ett förhållande där det åtminstone finns en teoretisk chans för ett jämlikt förhållande. När det handlar om en 15 åring och en 25 åring så har du en vuxen person och en tonåring som inte är myndig än. Skillnaden mellan deras sätt att leva, deras mognadsgrad och deras möjligheter att göra självständiga val är stor, vilket dels sätter ett sådant förhållande på prov, och dels så innebär det att den yngre i princip alltid är i underläge. Det här kräver att den äldre är väldigt ansvarsmedveten och så långt det är möjligt försöker undvika att sätta press på den yngre att verka äldre än vad hon är. Men detta kan självklart vara svårt, för den yngre kommer sannolikt alltid att ha en strävan att matcha den äldre och vara rädd för att visa sig barnslig och därmed kanske riskera att bli lämnad.

Ja, det finns många fler aspekter på det här, och en är tex att det finns föräldrar som är vårdnadshavare för 15 åringen med i bilden och dom kan självklart ha åsikter om en sådan här relation som komplicerar det hela ytterligare.

Så, sammanfattningsvis kan man säga att något lagligt hinder finns inte, och visst kan det handla om kärlek, men man kan ifrågasätta lämpligheten i det hela och huruvida ett sådant förhållande har en chans att överleva.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar